Prorussiske opprørere anklager Ukraina for brudd på våpenhvilen

 Prorussiske opprørere i Ukraina anklager lørdag regjeringen i Kiev for å ha brutt våpenhvilen som trådte i kraft fredag.

Ukrainske militærenheter avfyrte flere missiler mot opprørsstillinger etter at våpenhvilen trådte i kraft fredag, hevder et høytstående medlem i nasjonalforsamlingen opprettet av den selverklærte opprørsrepublikken Donetsk, overfor nyhetsbyrået AFP.

Det er imidlertid ikke meldt om noen kamper gjennom natten etter signeringen av avtalen i Minsk fredag, til tross for at det ble hørt artilleriild og eksplosjoner utenfor opprørsbastionen Donetsk kort tid etter at avtalen trådte i kraft.

Den tolv punkter lange pakten er den første enigheten der både Ukraina, Russland og opprørerne har avtalt å legge ned våpnene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

Planlagt fangeløslatelser

I henhold til våpenhvilen skal Ukraina starte med å løslate fanger lørdag. I tillegg skal det deles ut humanitær hjelp.

Fram til lørdag morgen lot partene til å ha holdt løftet om våpenhvilen som trådte i kraft fredag ettermiddag og ble meklet fram av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Rundt 2.600 mennesker er drept i konflikten, ifølge FN.

Stansen i kamphandlingene fører inntil videre ikke til noen skroting av vestlige sanksjoner mot Russland. EU-landene varsler å innføre nye sanksjoner fra mandag dersom våpenhvilen ikke holder.

Uavhengighet fra Kiev

Samtidig er det lite trolig at Minsk-avtalen er i stand til å tøyle separatistene i Øst-Ukrainas kamp for mer uavhengighet fra Kiev.

Under NATO-toppmøtet i Wales sa både USAs president Barack Obama og den britiske statsministeren David Cameron at de varslede sanksjonene burde innføres selv om partene i Ukraina-konflikten fredag ble enige om en våpenhvile. Begge var imidlertid enige om at sanksjonene bør oppheves igjen hvis Russland tydelig viser at landet forsøker å løse krisen i Ukraina.

Obama har gjort det klart at han er forhåpningsfull, men skeptisk til den nye våpenhvileavtalen mellom regjeringsstyrker og prorussiske separatister i Ukraina.

Tre krav

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk krever at fredsplanen oppfyller tre krav: Våpenhvile, tilbaketrekking av «russiske styrker og russiske banditter og terrorister» og gjenopprettelse av Ukrainas grense til Russland.

Samtidig fremholder lederen for de prorussiske styrkene som har kontroll i byen Luhansk, at de fremdeles søker løsrivelse fra Ukraina.

Ukraina er villig til å åpne for betydelig desentralisering av makt og økonomisk frihet til landets regioner, samt fritt språkvalg og amnestiordninger, for å få til en politisk løsning, ifølge Porosjenko.

Saturday, September 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments