- Polske spritsmuglere får lønn i fengsel

Det kommer fram i kveldens utgave av dokumentarprogrammet «Insider» på Max.

Programmet tar for seg den omfattende smuglingen av alkohol og sigaretter fra Polen til Norge.

Ifølge Insiders beregninger, basert på tollvesenets tall, smugler polske statsborgere omkring tre millioner liter øl og 350.000 liter sprit inn til Norge hvert år.

- Ingen bedre jobb

I programmet besøkes blant annet den lille polske byen Drawesko pomorskie, som har rykte på seg for å være en smuglerby. Byen ligger ti mil øst for havnebyen Szczecin, der ferjene går mellom Sverige og Polen. I Drawesko pomorskie møter journalistene fra Insider en smugler som selv oppgir å ha smuglet til Norge i fem år.

- Det finnes ingen bedre jobb å få her til lands. Noen har smuglet i 20-25 år, og holder på fortsatt, sier han.

Han forteller at han to ganger har sonet dommer på tre måneders fengsel i Norge.

- Norsk fengsel er som tre stjerners hotell, sier han.

Han avslører også at smuglernettverket sørger for at han får betalt mens han sitter inne, dersom han ikke avslører hvem han jobber for.

- Jeg får 100 zloty (200 kroner) per dag fra han som styrer alt sammen, sier mannen.

Bygger om biler

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan mange polske smuglere modifiserer fjæringen på varebiler for at det ikke skal synes at de er fullastet.

I tillegg til å være viktige brikker i internasjonal kriminalitet, er slike ombygde biler spesielt trafikkfarlige.

I april døde en mann og fire personer i en massekollisjon ved Liertoppen. En beruset, polsk smuger kontrollen over den mistet kontrollen over den overlessede varebilen han kjørte, var skyld i ulykken.

60 prosent polakker

Bare ved grensestasjonen ved Svinesund beslaglegger Tollvesenet opp mot 30000 liter alkohol i uka. Tollvesenet mener selv at de tar maks ti prosent av varene som smugler inn over grensene.

- 60 prosent av alkohol- og sigarettsmuglingen i vår region er det polske statsborgere som står for, sier avdelingssjef på Svinesund, Asle Farberg til Insider.

- Flere av disse smuglerne har registrert både to og tre hundre overfartsturer med ferjene som går til Sverige. Da er det en viss profesjonell aktivitet over det, sier Farberg.  

  

Monday, January 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments