Politivakta: Jeg vet ikke om jeg hadde sovet så godt i natt om jeg var ham

ÅNDALSNES (Dagbladet): Elleve personer er bosatt innen området geologene mener er et risikoområde for å bli truffet av raset fra fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Nekter å dra


- Alle har latt seg evakuere, bortsett fra en, sier operasjonsleder Øyvind Sund ved Nordmøre- og Romsdal politikammer.

Det er politiet som i samråd med Rauma kommune og skredeksperter har bestemt at det skal foretas evakuering etter at raset i fjellpartiet “Mannen” i Rauma trolig vil bli betraktelig større enn tidligere antatt.

- Han nekter å forlate gården sin?

- Ja, men det har ikke vært snakk om noen tvangsevakuering. Han har imidlertid tatt noen forberedelser. Blant annet har han klargjort bilen og satt den i rett kjøreretning.

Ville ikke sovet godt

- Kan det bli snakk om tvangsevakuering?

- Det er noe vi hele tiden må vurdere. Nå vil han bli varslet om noe dramatisk skjer. Blir det kritisk vil han nok bli tvangsflytta fra boligen sin, sier Sund.

Det spørs hvor godt han sover i natt. Jeg hadde imidlertid ikke sovet særlig godt om jeg var ham, sier Sund til Dagbladet.

Både jernbanen og brua over elva Rauma er stengt, men mannen som ikke lar seg evakuere kan ta seg over brua om han ombestemmer seg.

- Dette er skummelt

I hele dag har ordfører Lars Olav Hustad (H) i Rauma jobbet med sikkerheten til de som har sin bolig i det kritiske området.

- Vi har nå sikret at alle som er ute av området har fått tak over hodet, sier Hustad som innrømmer at dette er skummelt.

- Det er i alle fall skumlere nå etter at jeg i dag fikk vite at vi snakker om et ras som er tre ganger så stort som tidligere beregnet av geologene. Skummelt fordi det nå plutselig gjelder mennesker, dyr og eiendom, sier ordføreren som møter Dagbladet etter et langt møte med sentrale personer i kommunen.

Tidligere har geologene estimert med at opp mot 40.000 kubikk stein. Omlag 4.000 lastebillass.

Nå viser det seg at det er bevegelser i andre deler av den delen av fjellet som er i ferd med å rase ut. Dette mener ekspertene nå vil tredoble volumet til å bli rundt 120.000 kubikk stein.

- Dette er et helt annet scenario enn tidligere. Problemet vårt er at det kan komme i natt eller etter lang tid. Det gir utfordringer i forhold til evakueringen.

Vet ikke når

- Har de geologiske ekspertene gitt dere noen tidsramme?

- Nei, de har ikke det, ut over at de sier at nedbør gjør at bevegelsene eskalerer. Mer nedbør er også i vente, sier Hustad.

Rauma kommune og ordfører Lars Olav Hustad fikk nyheten fra geologene på formiddagen onsdag. Siden har de jobbet med evakueringen. Et arbeid som også fortsetter i morgen.

- I morgen ettermiddag skal vi ha et informasjonsmøte der sjefgeolog Lars Harald Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap IKS vil komme å informere. Møtet er først og fremst for de som er berørt, men også andre i kommunen kan komme.

Også husdyra på gårdene under “Mannen” skal tas hånd om.

- Landbruksavdelinga i kommunen vil i morgen prøve å finne ordninger for midlertidig omplassering for dyra. Det er i snakk om rundt 200 sauer, noen høns og en hest, sier Hustad.

- Jeg vil understreke at dette er et stort ras som kan nå bebyggelse og jernbanelinje. Det er imidlertid ikke det store store raset vi snakker om. Raset som geologene sier skal komme en dag.
Da snakker vi imidlertid om at hele fjellet kommer, og det er i den forbindelse Åknes/Tafjord Beredskap har satt opp overvåkningsutstyret. Men dette raset vil i aller høyeste grad merkes både i form av stein, støv og ikke minst lyd, sier Hustad.

Wednesday, October 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments