Politimester frykter norsk politi har blitt bevæpnet for godt, før noen rakk å protestere

(Dagbladet): Da politidirektøren og justisministeren for en uke siden bestemte at alle operative politifolk skulle bevæpnes på grunn av terrorfare, skjedde det uten at de 27 politimestrene ble konsultert, etter det Dagbladet får opplyst. 

Hadde politimestrene blitt spurt, ville POD trolig fått kraftig motbør fra mange av sjefene som forrige tirsdag måtte iverksette daglig bevæpning av nær 5800 politifolk. 

- Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg var i hvert fall ikke konsultert.  Dette var en så stor, viktig og prinsipell sak at jeg absolutt hadde ønsket å være inne i prosessen før Politidirektoratet tok beslutningen, sier Arne Hammersmark, politimester i Gudbrandsdalen.

- Jeg har ikke blitt direkte spurt, men har meddelt mine synspunkter til direktoratet. Spørsmål om bevæpning av politiet, selv i foreliggende situasjon, innebærer viktige  praktiske, sikkerhetsmessige og verdimessige spørsmål jeg gjerne skulle ha drøftet ytterligere, sier politimester Terje Nybøe i Asker og Bærum politidistrikt, til Dagbladet.

- Viktig samfunnsdebatt

En rekke av politilederne Dagbladet har snakket med i dag tror den generelle bevæpningen kan vedvare langt inn i 2015 – og at den kanskje aldri opphører.

- Trusselvurderingen har jo blitt knyttet til de neste tolv månedene. Hvis norsk politi nå går bevæpnet i for eksempel ett år, kan vi komme i en situasjon som er vanskelig å reversere, vedgår politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag.

Han mener bevæpningsordren tidligst kan bli opphevet om PST gjør en ny trusselvurdering, og vedgår at situasjonen er «kinkig». Moe bekrefter at politidirektoratet ikke har involvert ham i diskusjonen, men han vil ikke kritisere selve avgjørelsen.

- Dette er krevende å håndtere sikkerhetsmessig og det er vanskelig å være bastant. Jeg aksepterer at politidirektøren tok en beslutning som vi må forholde oss til, så får vi heller diskutere dette grundigere framover. Det er et utrolig privilegium å ha et ubevæpnet politi i Norge, og jeg setter stor pris på det. Hvis noen vil at poltiet skal bevæpnes permanent mener jeg at en bred, prinsipiell debatt må til. Dette er et viktig spørsmål for samfunnet, sier politimesteren.

- Terrorens vesen vinner

Terje Nybøe har politibakgrunn blant annet fra Beredskapstroppen og utenlandsoppdrag i Afghanistan og arbeidet som førstestatsadvokat fram til han i august ble innsatt som politimester i Asker og Bærum. Han legger ikke skjul på at han er uenig i Politidirektoratets håndtering av saken.

- Trusselvurderingen er, slik jeg kjenner den, av en karakter som etter mitt syn burde tilsi at politiet avventet ytterligere når det gjelder generell bevæpning. Det er mange tiltak man kan iverksette før man går til dette skrittet, sier Nybøe til Dagbladet.

- Politiet har en kommandostruktur, og jeg forholder meg selvsagt til ordren og utfører den til punkt og prikke. Men det er sider ved dette om hvordan samfunnet og  politiet skal møte en nokså uspesifikk trussel. Terrorens vesen som bygger på frykt vinner på et vis nå.

- Hva skal til for at politiet går tilbake til en normalsituasjon?

- Det er et veldig godt spørsmål. Det kan være vanskelig å reversere denne ordren. En bevæpning knyttet til terrortrusler mot andre objekter i samfunnet kan lettere avblåses når trusselen blir mer avklart. Dette er mye vanskeligere med den foreliggende trusselen, som er mye mer generell, uspesifikk og antageligvis vil vedvare. 

- Har vi sett starten på en varig, generell bevæpning av politiet?

- Det kan bli konsekvensen. Det er mekanismer i denne saken som gjør det lettere å innføre permanent bevæpning, sier Nybøe til Dagbadet.

Han er i likhet med de aller fleste av politimestrene sterkt kritisk til å innføre generell bevæpning av norsk politi for godt. 

- At politiet mister sitt sivile preg er en av de tradisjonelle innvendingene mot et bevæpnet politi. Om Norge skal få et bevæpnet politi må det være basert på at jobben kan gjøres bedre i det daglige, og at sikkerheten til mannskapene blir bedre. Men om vi ikke skal kunne ha  fotpatruljer som møter publikum uten våpen, eller en situasjon der enhver politibetjent på for eksempel Voss, Gloppen, Førde eller i Molde er bevæpnet – da kan vi fort få et annet politi enn det vi vil ha.

- Ullen trussel

I Dagbladet på fredag fortalte politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt at også han er sterk motstander av at den generelle bevæpningsordren ble gitt på det grunnlaget den ble gitt, og at han frykter konsekvensene.

- Jeg mener vi ikke kan begrunne bevæpning på en ullen uttalelse fra en IS-mann i Irak eller Syria om trusler mot Vesten, sa Hammersmark.

Han mener våpendebatten heller må dreie seg om håndteringen av hverdagslige oppdrag som møte med psykiatriske pasienter og vanlige kriminelle, enn hva en terrororganisasjon i utlandet har sagt.

- Jeg mener en slik ordre krever mye mer. Vi kan ikke bare bevæpne politiet og ta det derfra. Tjenestepersonellet må forberedes taktisk og mentalt til å håndtere slike situasjoner. Det er de ikke i hverdagen i dag. I dag er politiet trent opp til å håndtere situasjoner uten bruk av våpen. Man er kun forberedt på å bruke det i svært spesielle tilfller der det er gitt bevæpningsordre, og da er man selvsagt mentalt forberedt, sa Hammersmark.

Også han  tror det blir vanskelig å reversere bevæpningsordren.

Dagbladet har i ettermiddag ikke fått svar på en eposthenvendelse til Politidirektoratet om politimestrenes synspunkter.

- Innføres bakveien

Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen mener at både justisminister Anders Anundsen og POD mangler faglige argumenter for den midlertidige bevæpningen av politiet.

- Jeg skulle uhørt gjerne sett den grundige analysen jeg forutsetter at POD har gjort, der man ser på hva det faktisk innebærer med midlertidig bevæpning, og om det reelt øker beskyttelsen at man har pistolen på hofta i stedet for i bilen, sa Knutsson til Dagsavisen i dag.

I likhet med flere av politilederne Dagbladet har vært i kontakt med frykter professoren en «snikinnføring» av permanent bevæpning.

– Jeg må si at jeg tror dette mer er en bakvei for å innføre generell bevæpning. Vi har sterke aktører som mener det er en god idé, blant andre justisministeren, sier Knutsson.

- Måtte vært vågal

Dagbladet skrev i helga at PST ikke ga noen bevæpnings-anbefaling i forbindelse med trusselvurderingen der politi- og forsvarsansatte beskrives som mulige mål for IS-terroraksjoner i Vesten. Sikkerhetstjenesten har heller ikke gitt andre typer føringer om hvorvidt den norske politistyrken bør være bevæpnet.

Det er det politidirektør Odd Reidar Humlegård som har kommet fram til, «basert på en klar faglig vurdering i en situasjon som er basert på trusselbildet», ifølge justisminister Anders Anundsen. 

Han ga i forrige uke uttrykk for at det var vanskelig for Justisdepartementet å si nei når POD ba om full bevæpning.

- Man skal være ganske vågal om man politisk overprøver den vurderingen, sa Anundsen i Stortingets spørretime. 

Han forsikret da om at den midlertidige bevæpningsordren, i utgangspunktet avgrenset til fire uker, ikke er noe forsøk fra Frp på å snikinnføre permanent bevæpning.

Da Høyre og Frp for ett år siden foreslo å åpne for generell bevæpning, var det ingen av landets 27 politimestre som ønsket å innføre dette, ifølge en undersøkelse gjennomført av NRK.

Monday, December 1st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments