«Phubber» du?

(Dagbladet): Stadig flere irriterer seg over folks hyppige mobilbruk. Enten vi er på café med venner, holder foredrag eller bare forsøker å gjøre et stykke arbeid, blir vi ofte forstyrret av at oppmerksomheten rettes ned mot mobilskjermen.

Nå har Australske forskere ved Universitetet i Sidney forsket på fenomenet i håp om å sette en stopper for tidstyven.

Forskningsgruppen inviterte fagpersoner og forfattere for å finne et ord som skulle få frem fornærmelsen denne handlingen gir. 

Ordet de kom opp med var en sammenstilling av ordet phone, engelsk for telefon, og snubbing det å overse noen med vilje og slik ble ordet «phubbing» til i mai 2012.

Bruken av ordet har sakte, men sikkert spredd seg verden over. I Sverige kom ordet med på listen over nyord i fjor, men i Norge har ennå ikke bruken helt satt seg. 

Direktøren i Språkrådet, Arnfinn Muruvik Vonen, sier til NRK at han ikke forventer at ordet kommer til å feste seg i det norske språket med mindre vi finner en god norsk erstatning for det. 

- Jo flere ord vi har i språket som er fremmed for det norske språket, jo mer forstyrrende er det for flyten, sier Vonen som forteller at ordet phubbing foreløpig er for lite brukt i Norge til å komme på nyordslister her.

• Skriv ditt forslag til phubbing på norsk i kommentarfeltet under. 

Vil stoppe «phubbers» for godt

På facebookgruppen «Stop phubbing» oppfordres det til at ordet blir tatt i bruk, nettopp for å bevisstgjøre oss på fenomenet. 

- Phubbing florerer over hele verden. Forestill deg fremtidens kjærestepar i full stillhet. Forhold basert på statusoppdateringer. Muligheten vi har til å kommunisere ansikt til ansikt totalt utryddet. Noe må gjøres og det må gjøres nå!  

Gruppen oppfordrer folk til å like siden deres og dermed gi sin støtte til å stoppe «phubbers» for godt. 

Distanseres fra hverandre

Spesialist i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo, Peder Kjøs, tror det å få et begrept for mobilbesettelsen kan være positivt. 

- Det blir lettere å angripe problemet når vi har et begrep å forholde seg til, samtidig er dette med på å skape en viktig debatt rundt den skadelige mobilavhengigheten, sier han. 

Kjøs har lang erfaring med par og familier som mister den viktige nære kontakten som følge av hyppig mobilbruk.  

-  Vi blir konstant distanserte fra hverandre selv om vi er i samme rom, dette ødelegger kommunikasjonen og kan for mange være en flukt fra å snakke om dypere ting og dermed forsterke problemer i forholdet. 

Han råder par som opplever kommunikasjonssvikt til å ta det opp med parteneren og snakke om problemet. 

- Det er viktig å pålegge seg selv noen begrensninger. Ofte er vi ikke klar over at vi er fraværende for de rundt oss, og tror vi kan holde en samtale i gang samtidig som vi saumfarer sosiale medier på mobilen, det er et stort selvbedrag. 

Friday, April 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments