- Pass på barna i kulda

(Dagbladet): Fryser du? Det er bare å knyte pleddet rundt seg. Sprengkulda i Sør-Norge fortsetter framover. Pass på barna og bar hud, men for all del nyt dagene, melder Meteorologisk institutt.

Spesielt i morgen blir det ekstra fint i store deler av landet. Selv om det er kaldt.

- Det er veldig mange steder med minus 20 grader og nedover. Og det blir den samme værtypen i dagene framover. Lørdag blir ekstra fin med oppholdsvær stort sett i hele Sør-Norge, mens det kan bli litt snødryss i dag og på søndag, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

I natt var det kaldest på Filefjell med minus 31,8 grader, fulgt av Leirflaten i Oppland med minus 31,6, Tynset og Hovden med minus 30,2, og Dagali med minus 30.

Ute av topp ti

Røros, som ble julekveldens kaldeste med minus 34 grader, kan glede seg over ‘varmere’ luftmasser som skjøv Norges mest frosne by ut av topp ti-lista i natt.

- Det stemmer. De havnet på en 11. plass med minus 27,9 grader, bekrefter Gislefoss overfor Dagbladet.

I Nord-Norge har det vært et såkalt OBS-varsel de siste dagene, med snøfokk, sterk vind og vanskelige snøforhold.

Dette ser ut til å avta i dagene framover.

- Det er fortsatt snøbyger og vind, men når vi ser på prognosene for Troms og Finmark, blir det mindre nedbør og stort sett opphold i helga. Men det blir fortsatt kaldt, også der, sier Gislefoss.

Betydelig snøskredfare

Sprengkulda kombinert med stedvis store nedbørsmengder har imidlertid økt skredfaren flere steder i landet. Snøskredvarslinga advarer nå om betydelig snøskredfare fra Nordmøre og oppover.

- Det er særlig der kulda har skapt overflaterim, som det nå har snødd oppå. Slike rimlag har dårlige egenskaper. Samtidig har bygeværet gitt store lokale forskjeller i snømengden. Vi har derfor oppgradert faregraden til 3, som betyr betydelig fare, sier vaktleder Andreas Haslestad ved snøskredvarslinga.

- Pass på barna

Vær-ekspertene ber foreldre være ekstra varsomme med barna på grunn av kulda. I den mest ekstreme kulda kan det tenkes at man bør ta akebrettet fra dem og gå inn når kinnene blir for røde, melder Gislefoss.

- Man må kle seg godt, og bør ikke være ute for lenge. Selv i temperaturer på 15 minusgrader, som vi har hatt i Oslo i dag, og med vinddrag på bare en meter per sekund, oppleves det som minus 19 grader på bar hud. Når man ser temperaturer på minus 30, der det blåser bare 1,5 meter per sekund, blir dette til 36 kuldegrader. Da tar det bare 10 minutter fra varm hud blir farlig nedkjølt, sier statsmeteorologen.

Friday, December 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments