På kundelista: Ikea, Barbie, Kleenex…og Vladimir Putin

Det amerikanske PR-byrået Ketchum har kommet i søkelyset i USA etter Russland og president Vladimir Putins stadig mer aggressive framferd på Krim. I tillegg har presidenten fortsatt å dyrke sitt macho-image med pr-stunt både på hesteryggen, ishockeybanen og i judoringen.

Tidligere i dag advarte Aleksej Putsjkov, lederen i utenrikskomiteen i den russiske nasjonalforsamlingen, om «en nedkjøling uten sidestykke av forbindelsene på internasjonalt nivå» dersom EU gjør alvor av sanksjonstruslene mot Russland. 

55 millioner dollar

Enkelte i Vesten vil kanskje si at Putin trenger noen gode PR-rådgiver.
Men det har han – og har hatt siden 2006.
Ifølge amerikanske føderale registre har firmaet Ketchum mottatt 55 millioner dollar dollar (over 327 millioner kroner) i denne perioden.

Dagbladet tok i går kontakt med Ketchum for å høre hvilket arbeid de utførte og hvilke råd de ga til Russland og Putin i forbindelse med uroen i Ukraina og det økende konfliktnivået med Vesten.

«Ketchums arbeid med den russiske stat begynte i 2006 da selskapet ble hyret for å gi PR-og mediaråd til presidentens pressekontor i forbindelse med landets forberedelser til G8-møtet i St. Petersburg. Vårt arbeid fortsetter å fokusere på å gi støtte til økonomisk utvikling og investeringer i landet, samt forenkle forholdet mellom den russiske staten og vestlige media.
Vi gir ikke råd til Russland på utenrikspolitisk, inkludert den løpende situasjonen i Ukraina», skriver seniorvisepresident Dana i Ketchum i en e-post til Dagbladet.

Uttalelsen er identisk med den som andre medieorganisasjoner har fått de siste dagene.

- Han gjør sin egen PR

Overfor nyhetsmagasinet Daily Beast bekrefter en tidligere Ketchum-medarbeider at firmaet, som ikke nevner Russland eller Putin på sin egen nettside, er totalt uten påvirkningskraft overfor Putin.
- Han gjør sin egen PR. Helt ærlig så kan jeg ikke komme på noe som Ketchum har gjort noen gang som faktisk har forbedret Russlands image, sier Roxburgh til Daily Beast. Roxburgh jobbet med Russland-kontoen til Ketchum fra 2006 til 2009 – og har også en fortid som BBC-journalist.

Ketchum driver en nettside kalt Think Russia, men nevner ellers ikke kundeforholdet på egen hjemmeside. Der står en del andre kunder som Wendy’s Pretzel Bacon Cheeseburger, iskremen Häagen Dazs Loves Honey Bees, Delta Airlines, Barbie-dokka, Play station, Kleenex og isteen Snapple oppført.

- Hvis jeg høres fordomsfull ut, så er det fordi jeg nettopp har sett en time med nyheter på russisk TV der de pisker opp et hysteri som jeg ikke har sett siden Sovjet-dagene. Jeg kan forestille meg at mine gamle Ketchum-kollegaer river seg i håret, men de er helt maktesløse til å påvirke hvordan Kremls nyhetsmaskin. Dette er langt, langt, langt over selv deres oppblåste lønnstrinn, mener Roxburgh som forteller at arbeidsdagen stort sett går med til å lage presseklipp, lage notater til intervjuer, forberede ministerbesøk og en sjelden gang få plassert en kronikk i en avis.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er det minst 330 firmaer og personer som er registrert hos det amerikanske justisdepartementet med stater som oppdragsgivere. Bare Iran og Cuba er svartelistet.
- Det øyeblikket en klient blir USAs fiende, eller fiende av en av våre innbyggere, da mener jeg det blir et helt nytt regnestykke, sier Michael Carberry – en tidligere PR-direktør til Reuters. 

Omdømmerisiko

Kommunikasjonsrådgiver Sigurd Grytten i Zynk forteller at det er helt vanlig at stater hyrer PR-byrå for å hjelpe på landets image.
- Det er ofte snakk om «destination branding». Det er gjerne for å tiltrekke seg investorer og turister. En annen måte er «public diplomacy» som går på et ønske om å posisjonere seg politisk, forteller Grytten.

Han mener Ketchums oppdrag høres ut som et klassisk eksempel på bygging av merkevaren Russland.
- Kan det noen gang være dårlig PR for et byrå å ha en slik kunde?
- Det er helt klart at et PR-byrå må vurdere sin egen omdømmerisiko. Spørsmålet er egentlig hvor dårlig omdømme Russland hadde før Krim-krisen. Da det ble kjent for tre år siden at Israel var på jakt etter et norsk PR-byrå, var det flere byråer som mente at dette var for belastende, forteller Grytten.
- Men i dette tilfellet virker det ikke som om PR-byrået har noe gjennomslag. Skal man da bare ta pengene?
- Det er jo det man må tenke på før man tar oppdraget. Byråets mulighet til å påvirke kan være liten. Da må man se om man kan stå inne for kunden. Å gi råd om utenrikspolitikk ville vært direkte stupid. Et byrå har ikke noe som helst innflytelse på et lands politikk, mener Grytten i Zynk.

Wednesday, March 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments