På innsiden av Gazas hemmelige smuglertunneler

(Dagbladet): Israel startet torsdag sin massive bakkeinvasjon i Gaza med mål om å avdekke og ødelegge Hamas sitt avanserte og omfattende tunnelsystem.

Tunnelene strekker seg på kilometervis gjennom, på tvers og ut av Gaza.

- Smuglertunneler inn fra Egypt var utgangspunktet, men etter hvert så har de også utviklet et militært tunnelsystem, og det er det Israel nå ønsker å ødelegge, sier Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad fra Universitet i Oslo.

Problemet er bare at over disse tunnelene, så bor det tusenvis av sivile.

Storsmugling fra Egypt

Det startet med Egypt, og på det meste kan det ha vært hundrevis av smuglertunneler som ålte seg under bakken fra Egypt og inn i Gaza, ifølge Washington Post. Under blokkaden ble det fraktet store mengder varer, mat, medisiner, materialer og våpen, som ga store skatteinntekter til Hamas. Det ryktes at noen av tunnelene var så store at selv biler ble fraktet gjennom.

Men etter militærkuppet i Egypt, var det slutt. Da ble tunnelene bombet og fylt igjen med sement.

- Vi vet jo ikke om de greide å ta alt. Men den trafikken som har vært på grensa der, har stoppa opp. Det har skapt økonomisk krise i Gaza, fordi de har mistet sin hovedinntektskilde, sier Tuastad til Dagbladet.

Men det er tunnelnettverket inn i Israel som nå har utløst den kraftige og blodige bakkeinvasjonen, som så langt har krevd over 500 liv.

Militærnettverket til Israel

Israel hevder Hamas bruker tunneler inn i Israel som «terrortunneler», som da de i 2006 lurte seg inn gjennom en tunnel og kidnappet den israelske soldaten Gilad Shalit

- Det finnes nå et mer avansert system av tunneler inn i Israel, som kan brukes til å kidnappe israelske soldater eller ha militære aksjoner, sier Tuastad til Dagbladet.  

Mange spør seg imidlertid om hvorfor Israel ikke bare kan ødelegge tunnelene fra israelsk side, og spare sivile liv.

- Det er ikke umulig å tenke seg at noen av tunnelene som er gravd langt inne i Israel, ikke er gravd opp til bakken. Altså at de ligger klare til bruk. Og da spørs det om det er tilstrekkelig å bekjempe tunnelnettverket fra israelsk side, sier Tuastad.

Labyrinten inne i Gaza

Men det mest omfattende tunnelsystemet i dag, kan være det som er inne i selve Gaza. Under hjem, sykehus, skoler og lekeplasser.

- Det er problematisk å ødelegge dette systemet, for Gaza er så tettbefolket at det er umulig å unngå befolkede områder hvis de skal avdekke hele nettverket, sier Tuastad til Dagbladet.

Han sier tunnelene kan være bygd som et forsvarssystem.

- De kan være skreddersydd mot nettopp invasjoner. De kan de frakte raketter under jorda fram til ulike utskytingspunkter, og det sies også at det er bygd fluktunneler for den militære ledelsen i Hamas, sier Tuastad.

Monday, July 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments