- På fire uker har Erna revet ned det hun har brukt år på å bygge opp

(Dagbladet): – På fire uker har Erna Solberg og Høyre revet ned det hun har brukt mange år på å bygge opp. Statsbudsjettet viser at kalkulator-partiet som synes milliarder er viktigere enn mennesker, er tilbake.

Slik kommenterer SV-leder Audun Lysbakken Dagbladet og Ipsos MMIs ferske meningsmåling om det borgerlige statsbudsjettet.

13 prosent av de spurte sier at de tror de vil få det bedre med budsjettet. 33 prosent mener de vil få det verre, mens 45 prosent ikke tror på noen endring.

I en tilsvarende undersøkelse gjennomført etter at de blåblå la fram sitt opprinnelige budsjettforslag, trodde 22 prosent at de ville få det bedre.

Mister oppslutning

I en annen måling Dagbladet publiserte på fredag, mister regjeringspartiet Høyre ytterligere oppslutning. Partiet har nå 23 prosent av stemmene i befolkningen, det laveste resultatet siden mai i 2010.

I SV-leiren mener de at målingene gir uttrykk for en klar misnøye blant velgerne med den nye borgerlige politikken.

- Det som er interessant med disse målingene, er at de understreker at regjeringen ikke mister oppslutning på grunn av slitasje eller utenom-politiske saker, men på grunn av politikken sin, sier Lysbakken.

- Hadde ikke ventet seg dette

SV-lederen mener grunnen til at de borgerlige fikk flertall i 2013, var fordi mange velgere synes det var greit med et skifte.

- Men det var ikke et skrik etter en ny skattepolitikk og en dramatisk ny politisk retning. Jeg tror ikke velgerne hadde ventet seg så brutale endringer. Høyre har vært flinke til å underkommunisere dette.

Må vokse for å danne flertall

Lysbakken gleder seg over at målingene også viser at velgerne hopper i store antall fra Høyre til Ap, men sier at også SV må vokse for at de rød-grønne skal kunne danne et nytt flertall ved neste stortingsvalg.

- Et nytt flertall er mulig, men det er lenge til ennå. For å vokse må vi i SV fortsette arbeidet vi gjør nå, å være den tydeligste motpolen til denne regjeringen.

- Er blitt skremt

Anne Beathe Tvinnereim, 2. nestleder i Sp, tror tallene gjenspeiler at folk er blitt skremt av den blåblå regjeringens sosiale profil.

- Dette er en grov favorisering av ei lita gruppe. Undersøkelsen viser at folk ønsker løsninger som ligger nærmere sentrum, sier Tvinnereim til Dagbladet.

Hun mener det endelige budsjettforliket er «ørlite bedre» enn det opprinnelige forslaget.

- Dårlig for den jevne nordmann

- Hvordan forklarer du den sterke nedgangen i andelen som tror de får det bedre med budsjettet?

- Befolkningen har trengt tid til å innse at Høyre og Frps budsjettforslag er meget dårlig for den jevne nordmann. Her har mediene gjort jobben, ved å informere, sier hun.

- Tillitskrise

Sp-representant Per Olaf Lundteigen karakteriserer tallene som «tillitskrise».

- Dette er svært alvorlig når vi vet at akselererende menneskeskapte klimaendringer, lavere oljepriser samt rekordhøy arbeidsinnvandring krever nytt stort politisk lederskap framover, sier han til Dagbladet.

Saturday, November 22nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments