På denne skolen inndras alle mobiltelefonene hver eneste morgen

(Dagbladet): På skolen i Gryllefjord i Torsken kommune på Senja i Troms har det blitt innført en helt ny praksis. Hver morgen inndras alle elevenes mobiltelefoner, skriver Nordlys.

Barne- og ungdomsskolen med 67 elever har hatt praksisen i to uker, etter erfaringer med det de kaller uheldig spredning av bilder og videoer tatt på skolen.

Foreldrene ønsket forbud

Nestleder ved Gryllefjord oppvekstsenter, Johnny Wilhelmsen, forteller at skolen så seg nødt til å forhindre at bilder og videoer det ikke var gitt samtykke til å lage ved skolen, skulle bli spredd på sosiale medier.

- Ting holdt på å utvikle seg i den retningen. Elever som verken ønsket eller samtykket til å bli filmet eller fotografert, ble nettopp det, og videoene ble spredd på nettet. Vi har for eksempel hendelser som har skjedd i skolegården som skal håndteres av lærere og enkelte ganger av foreldre, men som har blitt spredd på nettet, sier Wilhelmsen.

Han sier også han kjenner til eksempler der slåsskamper ved skoler har blitt lagt ut på nettet som underholdning.

Skolen kom med forslaget til Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU), og fikk støtte. Også alle foreldrene som var til stede på et storforeldremøte var enig, forteller han.

- Vi informerte elevene med en gang og iverksatte kjapt. Vi er en relativt liten barne- og ungdomsskole med 67 elever, så det var ikke så vanskelig å gjennomføre, sier Wilhelmsen.

Elever uenig

Det var imidlertid ikke like lett for alle elevene å akseptere forbudet. På ungdomstrinnene på skolen er det 25 elever, og det er disse som virkelig rammes av mobilforbudet.

- Det er en del jenter som er fryktelig avhengig av telefonen, for guttene var det egentlig null stress, og de aksepterte det greit, sier Wilhelmsen.

Selv hans egen datter, Nora Wilhelmsen og venninna Konstanse Grande Øijord, som begge er elever ved skolen, var ikke veldig glad for forbudet.

- Disse to jentene er veldig avhengig av mobilene sine og syns i utgangspunktet at dette var grusomt. Men de skjønner hvorfor det ble som det ble, og har ingen problemer med å akseptere det, sier han.

Heller ikke ungdomsskoleelevene Nordlys snakket med, var videre fornøyd med forbudet.

- Det er kjipt å gå seks timer uten mobiltelefon. Tragisk. Jeg vil ha den 24 timer i døgnet, sier Andrea Hanssen til Nordlys.

Vennina Veronika Eide er mer positiv.

- Vi blir kjent med hverandre, i stedet for å skrive meldinger og sende bilder. Det blir mer sosialt. Vi snakker med hverandre, sier hun til avisa.

Mer sosiale – mindre distraksjoner

Wilhelmsen sier mobilforbudet har fått full støtte av rådmannen og skoleledere i kommuneadministrasjonen.

- Det er jo egentlig en utopi at man skal la ungene få lov til å gjøre hva dem vil så lenge det er innenfor reglene, 12-,13- og 14-åringer har en annen dømmekraft. Dette er ikke annet enn at man innskrenker handlingsfriheten til elevene, sier han.

Han sier også det har hatt positive effekter som skoleledeslen selv ikke tenkte på i forkant.

- Elevene blir mer sosiale, og bruker ikke friminuttene til å stirre på en skjerm i friminuttet.

Han sier også distraksjonene blir mindre i klasserommet.

- Et eksempel var en far som fortalte i foreldremøtet om dattera som hadde en voldsom telefonregning. Han fant ut at hun hadde sendt hundre tekstmeldinger på en skoledag, og det hadde gått ut over karakterene. Nå slipper vi det, sier Wilhelmsen.

Sunday, September 21st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments