Over halvparten har setet feil vei. – Kan være helt avgjørende i en ulykke

(Dagbladet): Vet du ikke hvilken vei du skal og bør ha barnesetet i bilen for å gjøre det tryggest for barnet hvis en ulykke skulle skje? Da er du ikke alene – og valget du tar kan stå mellom liv eller død.

Nettopp dette ønsker Trygg Trafikk å endre på med kampanjen «Tryggest bakovervendt».

- Avgjørende i alvorlig ulykke

I deres siste animasjonsvideo kommer det fram at det å ha barnesetet riktig vei, altså bakovervendt, kan redusere risikoen for alvorlig skade og død med hele 90 prosent.

- Det er utrolig mye tryggere å ha det bakovervendt, så det er helt avgjørende i en alvorlig ulykke, sier fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Carina Henske, til Dagbladet.

Ifølge dagens forskrifter skal alle barn under 9 kilo sikres bakovervendt ved bruk av bilbarnestol, og helst fram til de er fire år. Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt. Dette er det imidlertid svært få som faktisk vet.

Dette er fjerde året Trygg Trafikk kjører «bakovervendt»-kampanjen, hvor de i år har fått med seg 180 barnebutikker.

- Bare på disse fire årene, ser vi at bruken av bakovervendte bilbarneseter har økt fra 20 til 43 prosent. Jeg tror nok det er mange som ikke vet hvilken vei de skal ha det, og snur det for tidlig. Noen velger også å snu det fordi de synes det er tungvint å sikre barn bakovervendt, sier Henske.

- Tror dere at det kan ha noe med at barna synes at det er kjedelig å sitte bakovervendt?

- Jeg har selv to barn, og setter man et speil på nakkestøtten, så ser jo barna alle fire veiene. Både bakover, til sidene og fram. Dette er også noe foreldrene må bestemme. At barna synes det er kjedelig, skal ikke ha noe å si.

Sett av nesten 100 000

Animasjonsvideoen ble lagt ut klokka ti mandag, og er i skrivende stund sett nærmere 100 000 ganger. Videoen er også lagt ut på UPs Facebook-side, hvor den er delt over 800 ganger.

Trygg Trafikk hadde ikke ventet seg så stort engasjement.

- Da vi lagde den, tenkte vi jo at vi ville nå mange, men sånn som dagen i dag har vært, er helt fantastisk. Når UP, som har en svært populær Facebook-side, også legger den ut, når den utrolig mange, sier Henske.

Monday, November 24th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments