Østfold-politiet: Hver femte bedrift brøt loven

(Dagbladet): Det siste året har Dagbladet avdekket hvordan utenlandske arbeidstakere blir utsatt for slaveliknende behandling når de jobber i bilvaskhaller, restauranter og i renholdselskaper.

I januar skrev Dagbladet om hvordan Østfold-politiet har intensivert innsatsen mot ulovlig bruk av utenlandsk arbeidskraft, og januar ble Dagbladet med da politiet aksjonerte mot svart arbeid ved restauranter og gatekjøkkener i Moss.

Kriminelle tar over

I dag skrev Dagbladet om hvordan organiserte kriminelle miljøene stadig går hardere inn i næringslivet, hvor gevinsten er større og risikoen er mindre.

Nye tall fra Østfold-politiet viser at ulovligheten i næringen er langt mer utbredt enn det mange trodde. Totalt er cirka 25 bedrifter kontrollert av Østfold-politiet så langt i år. Det er primært restaurantbransjen som er undersøkt, men også bilpleiebransjen er kontrollert. Kontrollene er gjennomført i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Rakkestad og Halden, og blir gjort i samarbeidet med politidistriktets Utlendingsseksjon.

I 20 prosent av de kontrollerte bedriftene fant politiet brudd på utlendingsloven.

ID-juks

- I tillegg til å avdekke lovbrudd, er kontrollene en viktig del av nærpolitiets rolle, og flere av kontrollene blir gjennomført i samarbeid med kommunale myndigheter, sier Merete Beck, seksjonsleder for utlendingsforvaltningen i Østfold politidistrikt. ID-juks er også et økende problem for Østfold-politiet.

- Dokumentene kan være både totalforfalskede, eller det er dokumenter som i utgangspunktet er ekte, men som brukes av andre personer enn det de er utstedt for, sier Beck.

- Økende problem

Østfold-politiet bekrefter til Dagbladet at bruk av ulovlig arbeidskraft er et problem.

- Østfold er tettbygd og dette gir grobunn for servicenæringer som ofte knyttets til ulovlig bruk av arbeidskraft, som for eksempel restauranter, gatekjøkkener, vaskehaller og bilverksteder, sier Beck til Dagbladet.

Østfold-politiet har tidligere sagt til Dagbladet at dette er bransjer med høy risiko.

- Vi ser at de useriøse aktørene får konkurransefordeler i forhold til de seriøse, sier Magne Stenkløv til Dagbladet. Han leder operativt utlendingsavsnitt ved Felles Kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

Saturday, April 12th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments