Ordføreren reddet 90-åring ut av brennende hus

(Dagbladet): Ordfører Jan Geir Solheim (Sp) forteller om en dramatisk natt i Lærdal.

- Det brenner fortsatt, samtidig som det blåser noe, og vi er redde for at brannen skal ta seg opp igjen, sier ordføreren til Dagbladet. 

Reddet ut 90-åring

Solheim måtte selv knuse ruta i en inngangsdør, for å komme inn i et hus og redde ut en mer enn 90 år gammel dame.

Han forteller til Dagbladet at en venn av ham sa at han var bekymret for sin mor.

- Jeg fant fram til huset, knuste meg inn og fikk kledd på henne og båret henne i sikkerhet. Det er mange som har opplevd dramatiske ting her i natt, sier Solheim til Dagbladet.

Mistet sine hjem

Han forteller om mennesker som løp ut av sine hus til redningsmannskaper som kunne kjøre dem i sikkerhet.

- Mange var tynnkledde. Noen fant også fram tepper som de forsøkte å slukke flammene med, sier ordføreren til Dagbladet.

Mange har mistet sine hjem, og andre vet fremdeles ikke hvor store skadene på deres hus har blitt. Ordføreren sier videre at 23 bygg har brent helt ned. 16 av disse er privatboliger. Etter møtet måtte alle som hadde mistet husene sine og hadde behov for akutt hjelp, registrere seg.

- Vi må ta oss av dem som er rammet hardest, i første omgang. Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe til med hva det skal være, sier Solheim.

Strømløse i dagesvis

Mer enn 300 folk har vært innom sykehuset i Lærdal for å få hjelp siden brannen brøt ut. De aller flest har inhalert røyk og farlige gasser. En del av pasientene er fraktet med helikopter til sykehuset i Førde.

- I morgentimene har også brannmannskaper og politimenn kommet til sykehuset for å få hjelp. De har også pustet inn farlig røyk, sier Solheim.

- Vi skal altså være svært glad for at vi har et sykehus i Lærdal. Hva skulle vi gjort uten det nå, legger han til.

Han sier det vil ta mange dager før folk får strømmen tilbake.

- Strømmen er gått, vi har nesten ikke vann igjen, vi har ikke telefonkommunikasjon, og vi vet ikke når vi får dette tilbake, sier Solheim.

Politiet har stadig utvidet sikkerhetssonen rundt landområdet.

- I verneområdet har tre hus gått tapt. Det kunne ha gått mye verre. Vi har i alt 170 bygg i vernesonen. De fleste husene som har brent ned, ligger i buffersonen, sier ordføreren til Dagbladet.

- Kan fort blusse opp

Lensmann Magne Knudsen, som til vanlig er lensmann i Årdal, er nå nestkommanderende i innsatsledelsen. han mener at de har kontroll på brannen nå, men sier at det fort kan blusse opp igjen på grunn av vinden, når det kommer vindkast.

- Jeg har aldri sett så mange politifolk i Lærdal noen gang. Vi har lyktes så godt, fordi vi kjenner de andre redningsmannskapene og har visst hva vi skulle gjøre selv om mobilnettet falt bort, sier lensmannen til Dagbladet.

Redningsmannskapene har i natt strømmet til Lærdal fra alle kanter.

- Vi er veldig takknemlige til alle som har bistått i redningsarbeidet i natt. Veldig mange private og profesjonelle mannskaper fra sivilforsvaret, heimevernet, brannmannskaper, politimannskaper og ambulansepersonell har kommet fra Bergen, Førde, Voss, flere Hallingdalkommuner, Årdal. Ja, jeg vet faktisk ikke hvor alle har kommet ifra, sier ordfører Solheim.

- Alvorlig situasjon

Rådmannen i Lærdal oppfordrer folk, de som har rom, at de gir beskjed om det, så de kan hjelpe de som ikke har en seng.

- Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Det viktigste er at vi tar vare på hverandre og nå må vi håpe det ikke blir kaldt i dagene som kommer, sier rådmann Alf Olsen Jr.

Sammen med ordføreren har han nylig avsluttet et folkemøte sammen på ungdomshuset Tinghall på Tønjum sammen med den øvrige innsatsledelsen.

- Huset var stappfullt av mennesker. Rundt 150 var det der. Mange trenger sårt hjelp, sier ordfører Solheim.

Sunday, January 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments