Ordfører Lars Olav Hustad ga Mannen nytt navn

RAUMA (Dagbladet): Klokka 13.40 kom justisminister Anders Anundsen (Frp) flygende inn med helikopter til Horgheim ved fjellet «Mannen».

Der ble han møtt av ordfører Lars Olav Hustad og geolog Lars Blikra.

«Seigmannen»

Og det var en interessert og vitebegjærlig justisminister som kom til stedet der et samlet pressekorsp har slått leir.

- Har dere alle de resursene dere trenger?

- Ja, det har vi, fortalte ordfører Hustad, som ikke klarte å skjule at både han, de evakuerte og alle andre har fått trimma tålmodigheten skikkelig i påvente av at «Mannen» skal “kalve”.

- Det tar jo tid dette, så nå har vi rett og slett gitt fjellet navnet «Seigmannen», sa Hustad.

Følger nøye med

- Har justisministeren fulgt situasjonen nøye?

- Ja, det har jeg. Og informasjonen har kommet inn både fra fylkesmannen i Møre og Romsdal og lokale myndigheter. Det er viktig for meg å komme hit og se hvordan blant annet beredskapen fungerer.

- Samhandling i slike situasjoner har vist seg å være en stor utfordring. Her har kommunen, politiet sivilforsvaret og NVE jobba tett og godt. Det imponerer meg hvordan de har håndtert dette, sa Anundsen til Dagbladet før han satte seg i helikopteret sammen med ordfører Hustad og Lars Blikra.

Trioen var heldig med været da de skulle ta «Mannen» nærmere i øyesyn fra helikopter. Skodda har i lange perioder hengt langt nedover fjellsiden.

Det har regnet tett, og i fjellet, fra omlag 500 meter har nedbøren kommet som snø. Blikra sier at det nå er kuldegrader i fjellet, men til Dagbladet fortalte han i går at prosessen trolig har kommet så langt at kulde ikke vil ha alt for stor innvirkning.

Befolkningen i Rauma har også vært tålmodig, og de håper «Mannen» snart skal gå.
Etter helikopterturen møtte justisministeren flere av dem som bor og lever i umiddelbar nærhet til «Mannen», deriblant de evakuerte.

- Hvordan var det å møte de evakuert?

- Det var sterkt å møte de evakuerte like etter at en har vært oppe i helikopter og sett husene deres nedenfor fjellmassivet. Det gjør inntrykk.

- Hva sa de til deg?

- De ga utrykk for at de selvfølgelig håper at «Mannen» raser ut snart slik at de får flytte hjem. Utfordringen er om dette drar ut i tid. De vet jo svært godt at naturen gjør akkurat som den vil.

- Hvor viktig er disse målingene for dem?

- Slik varsling er i mange tilfeller helt avgjørende for at en skal kunne opprettholde bosetting i slike områder, så det betyr nok mye for dem.

- For en gangs skyld håper vi på regn

Dagbladet har snakket med et stort mangfold av innbyggerne i Rauma kommune, hvor majoriteten av disse har et avslappet forhold til det som skjer med «Mannen».

Men det gjelder på ingen måte alle. Noen sitter limt inntil skjermen for å få med seg siste nytt, noen drar opp gjennom Trollstigen for å se «Mannen» med egne øyne, og noen er så spente at de ikke får sove.

- Vi venter i spenning. Det er spenning i kroppen både om dagen og natta, forteller ekteparet Reidun og Per Lie.

- La «Mannen» komme! Det er best for alle om det skjer så fort som mulig. Det er veldig synd på de evakuerte som ikke får flytte tilbake til seg selv, sier Reidun.

Temperaturen synker, og regnet er byttet ut med snø i fjellpartiene.

- Vi er ikke så glade i regn her, men for en gangs skyld håper vi faktisk på regn. Derfor er det så synd at det fryser til og snør nå, konkluderer Reidun.

- En lettelse om «Mannen» kommer

Det samme mener Eivind Sylte.

- Det er slitsomt med denne usikkerheten, veldig slitsomt. Det er en belastning for mange av innbyggerne, mener han.

Ingebjørg Åsebø håper også at det snart blir slutt på denne evinnelige ventingen.

- Det hadde vært veldig greit om «Mannen» kunne komme nå og gjøre fra seg. Det ville vært en lettelse for hele bygda, spesielt de evakuerte, sier hun.

- Men den burde egentlig ikke hete Mannen, for den ligner ikke på en mann. Den ligner på et spørsmålstegn. I tillegg er alt så usikkert nå. Det er litt ekkelt, innrømmer Åsebø.

Justisminister Anders Anundsen skal senere ha pressekonferanse hvor han vil fortelle om sine inntrykk fra flyturen i fjellmassivet.
Dagbladet kommer tilbake med mer.

Wednesday, October 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments