Opposisjonen om Børge Brendes Dalai Lama-taushet: «Pinlig» og «feil vei å gå»

(Dagbladet): Det var knyttet spenning til hva utenriksminister Børge Brendes (H) ville si om regjeringens holdning til Dalai Lamas besøk i mai, i spørretimen i formiddag.

Stortingspresident Olemic Thommesen (H), som nylig var leder av Tibet-komiteen på Stortinget, har gjort det klart at han ikke vil møte Dalai Lama, når han gjester Norge i forbindelse med at det er 25 år siden han mottok Nobels fredspris.

Regjeringen har ikke gjort det klar om noen av statsrådene vil delta, og Brende sa i dag at regjeringen ennå ikke har tatt stilling til besøket.

Og bare minutter seinere kom den en ny advarsel fra kinesiske myndigheter.

- Feil vei å gå

Brende understreket at regjeringens mål er å normalisere forholdet til Kina.

- Det har ikke vært politisk kontakt mellom Norge og Kina siden 2010. Det vil vanskeliggjøre forholdet vårt til Kina dersom vi tar imot Dalai Lama. Det må vi være ærlig og åpne på, sa Brende, som videre understreker at det også av hensyn til menneskerettighetene vil være viktig å gjenopprette dialogen med Kina.

- Vi er i en unik vanskelig situasjon med hensyn til Kina. Jeg vet ikke om noe annet vestlig land som ikke kan ta opp menneskerettighetsbrudd med Kina, sa han blant annet. Han understreket at han ikke behøvde å nevne økonomiske interesser for å besvare spørsmålet, men la også til at handelsavtalen mellom Norge og Kina som havarerte i 2010, også er en del av bildet.

En samlet opposisjon, med unntak av Arbeidepartiet, var kritisk til regjeringen i dag.

Overfor Dagbladet gir flere uttrykk for at de synes regjeringens holdning er pinlig.

- Norge gjør seg veldig lite, og dette er feil vei å gå. Det vil skape presedens, og ved neste korsvei vil store land forsøke å presse Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet, og får følge av Sp-representant Liv Signe Navarsete, som karakteriserer det hele som «pinlig».

Bård Vegar Solhjell fulgte ikke Brendes retorikk fullt ut om at kineserne ikke lar seg snakk til.

- Da jeg var miljøvernminister, møtte jeg kineserne til samtale. Så de snakker når de har interesse av det.

KrF-leder Knut Arild Hareide karakteriserer det som «interessant» at regjeringen ennå ikke har fattet en beslutning om hvorvidt den skal møte Dalai Lama.

- Så håper jeg de beslutter at de vil møte ham, sier Hareide til Dagbladet.

Brende vs. Brende

Utenriksminister Børge Brende (H) måtte i Stortingets spørretime onsdag svare på flere kritiske spørsmål om regjeringens holdning til Dalai Lamas kommende Oslo-besøk.

Utenriksminister Brende møter nå Tibet-aktivisten Brende i døra.

Brende møtte Dalai Lama som leder av Stortingets Tibet-komité i 2000. To år tidligere sa han følgende i en ropert foran Stortinget under en markering av Kinas okkupasjon av Tibet:

- Vi krever at den norske utenriksministeren og regjeringen tar opp Tibet-spørsmålet i FN.

Brende får i dag krass kritikk av Thubten Samdup, som er Dalai Lama og tibetanernes representant i Europa.

- Jeg møtte ham (Brende, journ.anm) da han var leder for Tibet-komitéen på Stortinget, og er skuffet over at han nå tydelig har endret standpunkt. Jeg råder ham nå til å tenke over hvilke signaler han sender til tibetanerne og til resten av verden ved ikke å møte Dalai Lama.

- Kina vil misbruke dette, og det vil kunne skape presedens, sier Samdup på telefon til Dagbladet.

Wednesday, April 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments