Obama med kraftig advarsel til Putin: Vi foretrekker en diplomatisk løsning, men er klare for å ta neste steg

HAAG/OSLO (Dagbladet): Den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland tok nesten all oppmerksomhet da USAs president Barack Obama og Nederlands statsminister Mark Rutte holdt en avsluttende pressekonferanse på atomsikkerhetskonferansen Nuclear Security Summit i Haag klokka 16 i dag.

Obama sa at ytterligere provokasjon kunne ta konflikten til et nytt nivå. Han understreket at det er mest ønskelig med en diplomatisk løsning, men at Vesten er klare for å ta neste steg dersom situasjonen blir verre.

Obama advarer Putin

Obama fikk blant annet spørsmål om han har mistrodd Putin og Russland.

- Med all respekt til Putins motivasjon, er jeg mindre interessert i motivasjonen og mer interessert i fakta. Jeg tror ikke noen av oss er under noen illusjon om at Russland har vært veldig interessert i å kontrollere hva som skjer i Ukraina. Det har vært tilfellet i flere år nå, tilbake til Oransjerevolusjonen. Men det vi har sagt er at det er opp til det ukrainske folk å ta egne beslutninger om hvordan de organiserer seg selv og hvem de samarbeider med. Ukraina vil ha et forhold til Russland, det er et sterkt bånd mellom dem, men det rettferdiggjør ikke at Russland begår overtramp mot suvereniteten, sa Obama.

- Jeg har sagt at hvis de gjør det, blir det konsekvenser, fortsatte han.

- Klare for neste steg

Obama sa også at USA nå bygger rammeverket for flere sanksjoner.

- Det er en annen vei for Russland. Ukraina har sagt de er villige til å forhandle med Russland. Det internasjonale samfunnet har støttet diplomatiske prosesser. Hvis det ukrainske folket får lov til å ta egne avgjørelser, vil de ha relasjoner både med Europa og med Russland.

Han skryter av det ukrainske lederskapet og ber Russland om å opptre ansvarlig.

- Hvis ikke vil det koste mer, og det vil ha effekt på global økonomi, men størst effekt på Russland. Det vil være et dårlig valg av Putin. Han må forstå at han må ta et valg, sier Obama.

- Alle mener at vi må stå på for våre grunnverdier. Jeg er oppmuntret av fastheten og villigheten fra andre land til å delta i prosessen. Vi foretrekker å løse dette diplomatisk men klare for å ta neste steg hvis situasjonen blir verre, sier Obama.

Obama fikk også spørsmål om hvordan USA ser på trusselen mot Moldova. Da forsikret Obama at de er Natos jobb å forsvare alle Nato-land.

- Russland truer Ukraina. Ikke ut av styrke, men ut av svakhet. Det at Russland følte at de måtte invadere Ukraina, indikerer mindre innflytelse, ikke mer, sier han.

Mark Rutte sier at han applauderer USAs lederskap i Ukraina-situasjonen.

Mer bekymret for atombombe enn Russland

Obama og Rutte innledet pressekonferansen med hovedtemaet, atomsikkerhet.

I den forbindelse sa Obama at han var mer bekymret for en atombombe på Manhattan enn Russlands handlinger, på spørsmål om han delte Mitt Romneys vurdering om at Russland er USAs største trussel.

- Vi har tatt et stort steg her i Haag for å møte alle tre hovedutfordringene i NSS formål, sier Mark Rutte.

De tre utfordringene er å redusere mengden farlig atom-materiale i verden slik at terrorister ikke skal få tak i det, å styrke sikkerheten rundt radioaktivt materiale og styrke internasjonalt samarbeid.

Barack Obama startet med å snakke om jordraset i Washington der flere mennesker er savnet.

- Et massivt jordskrev raste gjennom et tettsted i Washington, deler av stedet er borte. Jeg har snakket med guvernøren og forsikret meg om at han har alle ressurser han trenger, sier Obama og ber alle amerikanerne om å sende tanker og bønner til de som er rammet i Washington.

- Jeg arrangerte den første konferansen i Washington for fire år siden for å svare på en av de største utfordringene i vår tid. Dette handler ikke om vage forpliktelser men konkrete steg, sa Obama.

Nok atomavfall til dusiner av atomvåpen

Han takket spesielt Belgia og Italia for å ha fjernet atommateriale i det siste og Japan for at de vil jobbe med USA for å fjerne atommateriale fra forskningsreaktorer.

- Det er nok til dusiner av atomvåpen. Flere andre land har også tatt steg, sier Obama, og sier at USA vil fortsette å gjøre sin del.

- Vi må fortsatt gjøre mer for at atom- og radioaktivt materiale ikke lenger skal være en risiko for våre innbyggere, gitt de katastrofale konsekvensene av bare ett enkelt angrep, sier Obama.

NSA-skandalen

Han fikk også spørsmål om reguleringen av dataovervåkning. Obama sier at NSA har gitt ham informasjon som tilsier at de ikke har såkalte bulk data. Han sier at han skjønner folks bekymring, men at den er overflødig. Han sier også at USA går gjennom hver begjæring for innsyn i datatrafikk. 

- Det lar oss gjøre det som er nødvendig for å takle terrorfare, men addresserer også noen av bekymringene som folk har hatt.

- Vi må vinne tilbake tilliten til vanlige innbyggere. Det skjer ikke over natta. Det er en tendens til å være skeptiske til myndighetene og etterretningstjenesten, sier Obama.

Tuesday, March 25th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments