Ny Bush kan havne i enda en klinsj med Clinton-familien

John Ellis «Jeb» Bush (61) vil få sin fulle støtte fra bror og tidligere president George W. Bush dersom han velger å stille som kandidat til det neste presidentvalget i USA i 2016.

George W. Bush deltok i går i CBS-programmet «Face the Nation» med Bob Schieffer.
Der sa han at det var 50-50 sjanse for at broren Jeb Bush vil stille som kandidat.

- Håper han stiller

Det er mange spekulasjoner i amerikanske media om kandidaturet som kan føre til at Bush-dynastiet inntar det Hvite hus med sin tredje president, og broren erkjenner at han kaster olje på dette bålet når han sier at han håper Jeb Bush stiller til valg som USA’s fremste politiker.

- Vi står hverandre veldig nære, men han banker ikke på døra mi for å få meg til å ta den endelige avgjørelsen. Han vet nøyaktig hvilke konsekvenser en slik beslutning vil få. Han har sett hva hans far og bror har gått gjennom, sa George W. Bush.

Han har også uttalt at broren Jeb Bush ikke står overfor valget mellom en høy offentlig tjeneste og et trygt familieliv.

- Jeg vet at Jeb prioriterer sin familie, men han vet godt at han ikke må selge sitt familieliv for å bli politiker.

Til New York Times sier han: – Jeg tror han vet at han vil klare denne jobben, og han er ikke redd for å feile.

George W. Bush sier han vil gjøre alt som trengs og bli en av brorens sterkeste støttespillere om han velger å stille til presidentvalget.

- Hvis han ønsker å ha meg med som støttespiller i det offentlige rom, så vil jeg være med der. Hvis han derimot ønsker meg som en rådgiver bak sceneteppet, så vil jeg gjøre det. Jeg vil gi alt for ham. Han vil bli en stor president, sier George W. Bush ifølge Huffington Post.

Andre familiemedlemmer har tidligere fastslått at Jeb Bush sterkt vurderer å stille som kandidat for den fremste jobben i USA. I oktober uttalte hans sønn, George P. Bush, at han trodde faren vurderer denne muligheten så seriøst at han mest sannsynlig vil gjøre det.

Guvernør i Florida

Jeb Bush har studert latinamerikanske land ved universitetet i Texas i Austin og fullførte sin bachelorgrad på kun to og et halvt år med utmerkede karakterer. Han ble innkalt til å gjøre sin tjeneste i Vietnamkrigen, men den var over før han ble sendt ut.

Han jobbet i bank, blant annet i Venezuela, før han hjalp sin far George H. W. Bush med hans presidentvalgkamp i 1988. Etter dette jobbet han i eiendomsbransjen i Miami.

I 1994 stilte Jeb Bush som republikanernes guvernørkandidat i Florida, men tapte knepent mot den demokratiske guvernøren Lawton Chiles. Etter nederlaget jobbet Jeb Bush med sosialt arbeid og oppretting av skoler. I 1998 forsøkte han seg igjen, og vant.

Da hans bror George W. Bush, vant presidentvalget i 2000 med et svært jevnt resultat i Florida, var Jeb Bush guvernør i delstaten. Han ble gjenvalgt i 2002, men ettersom Florida har en lov som begrenser politikere til to valgperioder som guvernør, måtte han trekke seg ut i 2006. Han ble likevel den første republikaneren som har sittet åtte år som øverste politiske leder i delstaten.

Utdanning og immigrasjon

Det antas i amerikanske media at utdanning og immigrasjons-politikk vil bli helt sentrale tema i valgkampen som er i sine spede begynnelse. I den sammenhengen regnes Jeb Bush som en sterk kandidat i presidentvalget. Han regnes som én av de ledende utdanningspolitikerne i USA. Det vises til reformer som han har gjennomført i Florida for å bedre de offentlige skoletilbudene.

Jeb Bush har vist mot i innvandringsdebatten. Han støtter styrket grensekontroll, som amerikanere flest. Samtidig er han, i motsetning til svært mange republikanere, åpen for en mulighet for lovlig opphold og statsborgerskap for illegale flyktninger som har vært lenge i USA. Han går inn for denne politikken dersom de illegale innvandrerne tilbakebetaler skatt, tilfredsstiller krav om arbeid, tilegner seg språket og aksepterer offentlige tjenestekrav.

Hvis Jeb Bush velger å stille til valg, og demokratene stiller med Hillary Clinton som kandidat, vil det bli et valg med mye interessant historie.

Bush-dynastiet fikk sin første mann i den politiske eliten i USA i 1981 da George H. W. Bush ble Ronald Reagans visepresident. I 1989 ble far Bush tatt i ed som president.

I 1992 klarte Bill Clinton å kaste George Bush senior ut av Det hvite hus etter én periode. Nå kan Bush-familien satse på revansje, men det hører med til historien at mor Barbara Bush har uttalt til NBC’s «Today Show» at der har vært nok Bush’er i Det hvite hus.

Var upopulær

Det hører også med til historien at bror George W. Bush var svært upopulær, spesielt i sin andre periode. En undersøkelse fra Quinnipac universitetet publisert i juni 2006 viste at han var USAs minst likte president siden andre verdenskrig. Han hadde da oppfordret Senatet til å vedta en endring av grunnloven og dermed forby homofilt ekteskap.

Fra høye popularitetsmålinger etter terrorandrepene 11. september 2001, begynte kurvene å falle med svakere økonomisk utvikling, invasjonen i Irak, dårlig respons på orkanen Katrina i 2005 og tap av kontroll over kongressen i 2006. I Europa er George W. Bush blitt kraftig kritisert for utenrikspolitikken som blant annet innebar en avvisning av Kyoto-avtalen med klimatiltak og bygging av rakettforsvar.

Far George H. W Bush var lenge en populær president, men republikanerne mistet troen på en ny periode da han i 1990 sviktet sitt valgløfte og gikk med på å heve skattene på grunn av økende budsjettunderskudd og store utgifter til militære aksjoner på 1980-tallet. Samtidig økte de offentlige kostnadene. Det ble derfor med bare én periode for gamlefar Bush.

Nå venter republikanerne i spenning på om Jeb Bush bestemmer seg for å ta opp kampen for å sikre Bush-familien sin tredje president. Han har uttalt at han vil ta en beslutning på nyåret.

Kilder: CBS, Huffington Post, New York Times, Wikipedia

Monday, November 10th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments