- Norske meteorologer bidro til «historiens viktigste værmelding»

(Dagbladet): Under en klar, blå himmel samlet i dag presidenter, kongelige, statsministre og krigsveteraner seg på stranda i Normandie i Frankrike. 70 år tidligere startet de allierte landgangen her, og 6. juni ble kjent som begynnelsen på slutten på andre verdenskrig. 

De alliertes gjenerobring av Europa kunne gått veldig annerledes – hadde det ikke vært for en norsk teori og en norsk meteorolog, skriver yr.no i dag.

- Sverre Petterssen ble ansett som en svært dyktig meteorolog og en av pionerene innen teoriene til Bergensskolen som ble utviklet av en annen nordmann Vilhelm Bjerknes, sier historiker Yngve Nilsen til nettstedet.
 
Petterssen ble gitt i oppdrag å styrke det engelske meteorologiske instituttet med værvarsling for Royal Airforce. Engelskmennene ønsket å nyttegjøre seg Petterssens kunnskap om flymeteorologi. Den ansettelsen skulle vise seg å være et sjakktrekk, slår yr.no fast.

- Tyskerne trodde det var alt for dårlig vær til at noen kunne angripe og hadde dårlig beredskap. Petterssen bidro til å finne ut at det var to lavtrykk som kom inn over Normandie, og mellom disse lavtrykkene ville det været bli bedre.

Dermed ble tyskerne, som hadde alle sine styrker på bakken, tatt på senga.

Også amerikanske USA Today omtaler den historiske værmeldingen i dag, under tittelen «historiens viktigste værmelding». Den amerikanske avisa trekker imidlertid fram general Dwight D. Eisenhowers sjefsmeterolog, kaptein James Martin Stagg, som ga rådet om å utsette invasjonen med en dag på grunn av usikre værforhold.

Avisa skriver at flere år seinere skal da påtroppende USA-president John F. Kennedy ha spurt Eisenhower om hvorfor Normandie-invasjonen hadde lykkes. Eisenhowers svar: «Fordi vi hadde bedre metereloger enn tyskerne!»   

Friday, June 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments