Norske bønder har fem traktorer hver. I Sverige har de to

(Dagbladet): Mens hver svenske bonde i gjennomsnitt har 1,8 traktorer hver, har en norsk bonde i gjennomsnitt hele 4,8 traktorer hver. 

Det kommer fram i tall Dagbladet har innhentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB), Norges Bondelag, Statens jordbruksforvaltning og svenske Jordbruksverket.

- Korte sesonger

Selv om  det bugner av traktorer i Norge, går samtidig antall bønder ned. Det finnes i dag 45 000 aktive bønder i Norge, og hele 207 000 landbrukstraktorer, hvilket tilsvarer nesten fem traktorer per bonde. 

-  Mye av grunnen til at vi har så mange traktorer per bonde er at vi trenger både små og store traktorer til ulikt arbeid i svært ulikt terreng, sier styreleder Gustav Grøholt i Norges Bondelag til Dagbladet. 

Han er bonde i Løten i Hedemark, og har fire traktorer på gården. 

- Klimaet gjør at vi i korte perioder må jobbe hele døgnet. Mange bønder har traktorer de også bruker om vinteren, slik at de kan få litt ekstra inntekt ved å måke snø, sier Grøholt. 

- Flere bønder

I nabolandet vårt finnes det derimot 320 777 traktorer mot 177 400 bønder, hvilket betyr at de greier seg med bare to traktorer per bonde. 

Mens man i Sverige klarer seg på to traktorer per 370 dekar, har vi i Norge altså seks traktorer på 225 dekar. 

- Flere i samme familie jobber som bønder på samme gård. I Norges Bondelag er det 60 500 medlemmer – men mange av dem er «støttemedlemmer», familemedlemmer og andre som ønsker å bidra, sier bondelagsleder Nils T. Bjørke. 

Bonden Grøholt, som også er nestleder i Felleskjøpet, deltar tirsdag i bøndenes demonstrasjoner i hovedstaden. Han sier at mange av traktorene som er registrert i Norge, begynner å dra på åra.

- Selv har jeg fire traktorer: en fra 1978, en fra 1994, en fra 1997 og en nyere fra 2008. De tre eldste kommer nok til å henge med meg lenge, mens jeg nok oftere kommer til å bytte ut den nyeste. Det samme gjelder for mange andre, det finnes mange gamle traktorer der ute, sier Grøholt. 

- Ikke mye luksus

Han sier det er sikkerhet og funksjonalitet som får ham til å velge traktor. De mest populære nye traktorene – både i Norge og Sverige – er John Deere, Massey Ferguson, Valtra og New Holland. 

- I fjor var nesten 30 prosent av de solgte traktorene (i Norge, red.journ.) av merket John Deere. Men det er sikkert tjue andre merker til sammen. Det er litt det samme som med bil: Det er store forskjeller på de små og store traktorene, sier Grøholt.

Ifølge Felleskjøpet i Rogaland koster en ny John Deere-traktor i gjennomsnitt mellom 450 000 til 500 000 kroner. 

- Det finnes alt fra de med 60 hestekrefter til de største – som har 300 hestekrefter. Det er enorme forskjeller og veldig tilpasset de forskjellige bruksoppgavene, sier Grøholt. 

- Er det snakk om store forskjeller når det kommer til «traktorluksus»?

- Nei, jeg kan ikke si det er mye luksus i traktorer. Det er klart at det er aircondidtion og bra fjæring i noen traktorer, men mye luksus er det ikke. Det går mer på sikkerhet og førermuligheter. Men det vi ser er at traktorparken sjelden fornyes. Det begynner å bli mange gamle traktorer, for de som kjører lite må utnytte de traktorene de har, sier han.

Samtidig merker han at stadig flere unge engasjerer seg i traktortrender. 

- Det er mange ungdommer som er svært traktorinteresserte, og mener mye om merker og forskjellig. Der er det mange som er spesielt interesserte, men mange er nok mest opptatt av bruksområdet.

Tuesday, May 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments