Norge med strengeste reaksjon mot Russland siden Den kalde krigen

Utenriksminister Børge Brende går inn for at Norge skal innføre de samme sanksjonene mot Russland som EU. Tirsdag konsulterer han Stortinget.

Dermed ligger det an til det som trolig er den strengeste, norske reaksjonen overfor Russland siden Den kalde krigens dager.

– Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål. Det gjorde vi i forrige runde, og det vil vi gjøre nå, sier Brende (H).

EUs utenriksministre ble enige om målrettede sanksjoner mot i alt 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina mandag. De 21 blir ilagt reiserestriksjoner og får eventuelle verdier i europeiske banker frosset.

Rett tiltak

- Russland har vist en total mangel på vilje til å respektere folkeretten og til å inngå i en politisk prosess med regjeringen i Kiev. At vi vil iverksette EUs sanksjoner, betyr at vi mener det er det rette tiltaket i denne situasjonen, sier Brende.
Samtidig innfører også USA sanksjoner mot elleve russiske og ukrainske ledere som har vært involvert i intervensjonen på Krim.

Enhet

Sanksjoner krever enstemmighet blant de 28 EU-landene, og Polen skal ikke ha fått gjennomslag for flere navn på listen. Land i Sør-Europa vil ikke bevege seg for fort.

- Det er et uttrykk for europeisk enhet og besluttsomhet og står sammen med avgjørelsen tatt i USA, mener britiske William Hague om resultatet.

EUs liste kan imidlertid bli utvidet allerede på toppmøtet i Unionen torsdag og fredag. Da kan også stats- og regjeringssjefene velge å avlyse et planlagt toppmøte med Russland i juni.

Nærmere Putin

EUs liste ble offentliggjort mandag kveld i samme øyeblikk som sanksjonene trådte i kraft mot de 21 politikerne og militære lederne.

- Jeg skulle gjerne se at vi kom høyere opp, og at det hadde kommet flere navn på listen, sier danske Martin Lidegaard om ønsket om å ramme nærmere president Vladimir Putins krets.

- Det er ulikheter mellom listene, men det er god koordinering mellom Europa og USA. Det er nødvendig med et sterkt svar, sier Hague.
EU vil nå undertegne den politiske delen av en samarbeidsavtale med Ukraina på toppmøtet denne uken, og mener det også sender et sterkt signal om støtte til ukrainerne.

NTB

Monday, March 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments