Nigeria: Pågrep ti år gammel jente med bombebelte

(Dagbladet): I dag mistet seks personer livet etter at en kvinnelig selvmordsbomber gikk til aksjon mot et universitet i byen Kano i Nigeria. Selvmordsangrepet i Kano rammet ungdommer som hadde samlet seg rundt en oppslagstavle med resultater fra en prøve.

Dette skal være den fjerde gangen islamistgruppa Boko Haram har brukt kvinnelige selvmordsbombere på like mange dager. På søndag ble fem politimenn skadd da en kvinne sprengte seg selv ved et annet universitet i byen.

I tillegg opplyste regjeringens talsmann Mike Omeri at sikkerhetsstyrker i går pågrep to personer som antas å være en del av den islamistiske ekstremistgruppen Boko Haram. Det skriver nyhetsbyrået AFP.

Disse to, en kvinne og en mann, satt i en bil sammen med en ti år gammel jente med bombebelte.

- Det ble oppdaget at tiåringen hadde på seg et bombebelte, sier Omari.

Kvinnelige selvmordsbombere

Nyheten med å bruke kvinner og jenter som selvmordsbombere kommer bare tre og en halv måned etter at islamistgruppa kidnappet mer enn 200 jenter fra en skole nordøst i landet.

Talsmann for det nigerianske politiet Frank Mba sier at etablerte internasjonale terrororganisasjoner bruker kvinnelige selvmordsbombere fordi de tiltrekker seg mindre oppmerksomhet.

Det er uvisst om disse kvinnelige selvmordsbomberne er noen av de kidnappede skolejentene Boko Haram holder som gisler. Lederen Abubaker Shekau har i tidligere videoer skrytt av kidnappingene og truet med å selge dem som slaver.

Nigerianske myndigheter har gjentatte ganger insistert på at det vet hvor jentene befinner seg, og president Goodluck Jonathan og andre militærtopper i landet har antydet at de vil bli brakt trygt hjem innen kort tid.

Lite framgang er derimot blitt gjort i prosessen for å løslate jentene, mens volden ser ut til å ha eskalert sentralt og nord i landet.

- Tusenvis drept

Det spekuleres i at Boko Haram skal ha stått bak drapene på rundt 10 000 personer siden 2009, hvor 2014 ser ut til å bli det blodigste året så langt med over 2 000 drepte sivile.

Forrige søndag skal over 100 personer ha blitt drept av islamistgruppa i en by 85 kilometer unna den nordøstlige statshovedstaten Maiduguri.

Hundrevis av landsbyboere i Askira Uba-området og ni andre landsbyer skal ha blitt drevet på flukt.

Lo av internettkampanje

Søndag 13. juli sendte Boko Haram ut en video med lederen Abubaker Shekau. Der ertet han jentenes pårørende ved å gjøre narr av den sosiale mediekampanjen «#Bringbackourgirls» som har foregått på sosiale medier de siste månedene.

Store navn som Michelle Obama, Emma Watson, P. Diddy og Jessica Biel – og vår egen statsminister Erna Solberg - la ut bilder av seg selv på sosiale medier som Instagram og Twitter med tilropet «Bring back our girls».

Shekau har tidligere uttalt at de kun vil slippe løs jentene hvis nigerianske myndigheter løslater islamistgruppas fengslede medlemmer. Et tilbud Nigerias innenriksminister Abba Moro tidligere har sagt Boko Haram ikke er i en moralsk posisjon til å komme med. 

Thursday, July 31st, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments