Niåring døde etter å blitt smittet av «hjernespisende amøbe»

(Dagbladet): I går fant begravelsen til ni år gamle Hally Yust sted i byen Olathe i den amerikanske delstaten Kansas. Hun døde etter å ha ha blitt infisert av en «hjernespisende amøbe» da hun badet i ferskvann tidligere i sommer.

Dødsfallet har fått tjenestemenn i Kansas til å sende ut advarsler angående amøben, som på latinsk kalles Naegleria fowleri.

Den har tilnavnet «den hjernespisende amøben» og lever i innsjøer, elver og varme kilder. Den kommer inn i kroppen gjennom nesa, hvorfra den vandrer videre til hjernen.

- Vår kjære datter Hally elsket livet, og brukte mye tid til å leke i vannet, sa familien i en uttalelse.

- Hennes liv ble tatt av en sjelden amøbe-organisme som gror i mange ulike ferskvann. Vi vil at dere skal vite at denne tragiske hendelsen er veldig, veldig sjelden og ikke noe å frykte.

Skaper mye ødeleggelse

Selv om Naegleria fowleri-amøben er sjelden, kan den gi svært ødeleggende resultater på kroppen.

- Amøben kommer inn i kroppen gjennom nesa og jobber seg derfra til sentralnervesystemet rundt hjernen. Og da den kommer seg dit, skaper den mye ødeleggelse, sier doktor William Schaffner ved Vanderbilt universitetssykehus.

I tillegg til kraftig hodepine, feber, kvalme og oppkast, er det stor sjanse for at amøben fører til død. Risikoen for å dø av infeksjonen er på hele 98 prosent.

Døden inntreffer som regel fem til sju dager etter at man er smittet.

130 rapporterte hendelser

I fjor sommer mistet 12 år gamle Zachary Reyna livet etter å ha blitt smittet etter en badetur i Florida. Kira Hardig fra delstaten Arkansas ble også smittet samme sommer, men til tross for den høye dødsprosenten overlevde hun infeksjonen.

De siste 50 årene har rundt 130 personer med Naegleria fowleri-infeksjon blitt rapportert verden over. Av disse har kun tre personer overlevd, inkludert Kira Hardig.

Ifølge nettsida Estalos blir millioner av mennesker i Europa utsatt for amøbe som forårsaker Naegleria infeksjon hvert år, men færre enn 10 mennesker i året blir syke av det.

Mennesker kan bli smittet av amøben hvis de svømmer i ferskvann, men kan trygt drikke vann som er forurenset med amøben. Det opplyser amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

På grunn av hvor sjelden og tilfeldig smitten fra denne amøben er, blir arbeidet med å forebygge den også veldig vanskelig – selv om neseklype kan hjelpe når man svømmer i ferskvann.

- Det er uklart hvorfor noen personer blir smittet av Naegleria fowleri mens millioner som bader i varme ferskvann ikke blir det, inkludert dem som bader sammen med de som blir smittet, opplyser CDC.

Pakistansk utbrudd

I 2012 stod den pakistanske storbyen Karachi overfor et utbrudd av «den hjernespisende amøben». Der skal amøbeinfeksjonen ha tatt livet av over ti personer.

Naegleria fowleri-utbrudd har forekommet over store deler av verden; på 60-tallet døde 16 unge i daværende Tsjekkoslovakia, og mellom 1968 og 1978 ble åtte dødsfall registrert på New Zealand. Ei britisk jente døde i 1979 etter å ha svømt i et restaurert romersk bad i byen Bath.

Til sammen 34 tilfeller er kjent i USA i perioden 2002-2013.

Spiste på øyet

Naegleria fowleri-amøben er ikke den eneste mikroorganismen som kan skade mennesker. I forrige uke skrev den britiske avisa The Daily Mail om den taiwanske studenten Lian Kao som fikk øyet delvis spist opp av en amøbe.

Grunnen skal ha vært at den 23 år gamle kvinnelige studenten unnlot å skifte eller rense linsene sine på nesten seks måneder. Dermed skal Acanth-amøben hatt plass til å formere seg i mellomrommet mellom studentens venstre øye og linsa.

- Jenta skulle ha kastet kontaktlinsene etter én måned, men i stedet brukte hun dem for lenge og har nå permanent skadd hornhinnene sine, sier doktor Wu Jian-liang på sykehuset Wan Fang i Taipei.

Tuesday, July 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments