Netflix inngår hemmelig avtale med Telenor

(Filtermagasin.no): Forholdet mellom Telenor og Netflix har vært noe anstrengt etter at den amerikanske strømmegiganten etablerte seg i Norge høsten 2012.

Når tjenesten ble så populær på kort tid la det beslag på mye av Telenors kapasitet, og internettleverandøren ønsket at Netflix skulle betale for å leie plass til sine servere i Telenors datahaller. Det ville garantert en bedre bildekvalitet for tjenestens kunder, og man ville unngått flaskehalser som oppstår når store trafikkmengder blir overført fra Netflix’ servere i utlandet.

Men Netflix nektet, og skeptikerne mente det ville utfordret prinsippet om nettnøytralitet hvis pengesterke aktører kunne kjøpe seg til bedre kvalitet.

Nå har Netflix likevel krøpet til korset og inngått en avtale med Telenor, ifølge Dagens Næringsliv.

- Demonterer internett

Innholdet i avtalen er imidlertid hemmelig, og Telenor ønsker ikke å bekrefte at de mottar penger fra Netflix for at amerikanerne skal få tilgang til deres mellomlagringsløsninger.

- Vi ønsker ikke å kommentere den økonomiske verdien av avtalen, men er fornøyd med at vi kom til enighet og at vi nå har en effektiv modell for distribusjon av populært Netflix-innhold til våre felles kunder i Norge, Sverige og Danmark, sier Jørn Bremtun, senior kommunikasjonsrådgiver i Telenor, til DN.

Netflix inngikk også en avtale med den amerikanske nettleverandøren Comcast for to uker siden, en avtale som ifølge New York Times innebar en «milepæl i internetthistorien».

Dagbladets teknologikommentator Jan Omdahl var skeptisk.

-  Telekomaktører som går denne veien, og innholdsaktører som gir etter for presset, driver jo og demonterer internett slik vi kjenner det. All den tid forsøk på å lovfeste nettnøytralitet i USA har falt i grus, er det ikke overraskende at vi får avtaler som dette. Men det er en meget problematisk utvikling mot et mindre åpent og mer kabel-tv-liknende internett. Det neste er eksklusivitet; at bare kunder av bestemte nettleverandører får tilgang til visse tjenester på web, sa han til Filter.

Vil se på saken

Forbrukerrådet uttaler til Dagens Næringsliv at de syns det er bekymringsfullt at detaljene i avtalen mellom Telenor og Netflix holdes hemmelig.

- Telenor har signert bransjenormene for nettnøytralitet. Det betyr at de har gått med på å ikke drive med positiv diskriminering av enkeltaktører, sier fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, til DN.

Netflix jobbet lenge med å unngå å måtte leie Telenors mellomlagringsløsninger, og ønsket at Telenor og de andre aktørene skulle knytte seg til et initiativ de kalte Open Connect – et eget nettverk av innholdsservere.

- Høykvalitetstilgang til Telenors nett kommer ikke gratis, og det har altså alle andre innsett. Men Netflix krever å få dette gratis; konsekvensen er at Netflix-trafikk når bredbåndskunder i Telenors nett via det internasjonale IP-nettet, og dermed er det ikke mulig å oppnå HD-kvalitet, skrev Telenor på Facebook.

Denne artikkelen er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Friday, March 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments