Netanyahu: Gaza-offensiven vil fortsette så lenge det er nødvendig

(Dagbladet): Under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Moshe Yaalon lørdag kveld, nevnte ikke Benjamin Netanyahu noe om at bakkestyrker er i ferd med å trekke seg ut, slik flere israelske medier meldte lørdag, melder NTB. 

Men flere titalls tunneler er ødelagt, og Hamas’ infrastruktur er i stor grad ødelagt, ifølge statsministeren.

Flere tusen mål er ødelagt på Gazastripen, mens flere hundre «terrorister» er drept, påpeker han.

– Israel har ingenting imot befolkningen i Gaza, og nå ber vi om at en internasjonal gjenoppbyggingsinnsats må være knyttet til avvæpning, sa statsministeren og henviste til Hamas.

Gaza-offensiven vil fortsette «så lenge det er nødvendig», påpekte Netanyahu, som ikke ga noe tegn til at Israel er villig til å gå tilbake til forhandlingsbordet.

Droppet våpenhvileforhandlinger

Det israelske sikkerhetskabinettet har bestemt at at de ikke kommer til å sende en delegasjon til våpenhvileforhandlinger i Kairo, melder israelske Haaretz.

En palestinsk delegasjon, med medlemmer fra Hamas og Islamsk jihad, reiste lørdag til Kairo for nye våpenhvile-samtaler. Men Israel ønsker ikke å megle med Hamas, som Isarel anklager for å villede de internasjonale fredsmeglerne.

- Hamas er ikke interessert i å oppnå enighet, sier en israelsk tjenestemann til The Jerusalem Post.

- Vil oppnå militære seier

En høytstående israelsk tjenestemann sier Israel istedenfor vurderer å stanse Gaza-offensiven når militære mål er nådd. Det vil si så snart Hamas’ tunneler er ødelagt og Israels avskrekking («detterence)» er gjenopprettet, ifølge Haaretz.

Hamas har svart at deres vilkår må oppfylles dersom kampene skal opphørem, ifølge The Jerusalem Post.

- Hvis fienden vil ha indirekte fredssamtaler parallelt med en humanitær våpenhvile, er oppskriften «ro i retur for ro», svarer Hamas-talsperson Mushir al-Masri.

- Trapper ned

Ifølge Haaretz har den israelske hæren (IDF) er nær ved å nå målet sitt om å ødelegge tunnelene som går fra Gaza inn til Israel, og som de hevder Hamas bruker til å infiltrere Israel. Hæren kommer til å kungjøre at alle disse tunnelene er ødelagt innen 24 timer, melder avisa.

The Jerusalem Post skriver at tunnelene Hamas brukte fem år på å grave, har IDF ødelagt på to uker.

Samtidig melder flere israelske medier med at Isarel har trukket enkelte styrker ut av Gazastripen. Sky News melder at det synes som om Israel nå trapper ned bakkeoperasjonen i Gaza. De gjenværende styrkene jobber angivelig med å ødelegge gjenværende tunneler.

Ifølge Haaretz har 63 israelske soldater mistet livet i Gaza-offensiven, mens dødstallene på palestinsk side nå er oppe i 1600, ifølge palestinske myndigehter. Haaretz skriver at 296 av disse er barn.
  

Kortvarig våpenhvile

Det skulle egenlig våre våpenhvile gjennom helga. Men etter mindre enn tre timer ut i våpenhvilen fredag anklaget begge sider hverandre for avtalebrudd, og kampene brøt ut på nytt.

Det er ikke helt klart hvem av partene som brøt våpenhvilen først denne gangen, men FN mener det kan ha vært væpnede palestinere som brøt våpenhvilen ved å angripe israelske soldater i en tunnel kort tid etter at avtalen trådte i kraft fredag morgen, skriver NTB. USAs president Barack Obama har plassert skylda hos Hamas

Saturday, August 2nd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments