Nesten 900 har dødd av Ebola i Vest-Afrika. Da to amerikanere ble smittet fikk de «hemmelig serum»

(Dagbladet): De trodde begge at de var i ferd med å dø. Hjemme i USA satt familiene deres i sorg.

Men etter at legen Kent Brantly (33) og misjonæren Nancy Writebol (59) ble behandlet med en ny medisin som ikke tidligere er testet på mennesker skal de ha blitt bedre.

«Hemmelig serum»

Medisinen de har blitt behandlet med har blitt kalt et «hemmelig serum» og er produsert av det amerikanske selskapet Mapp Biopharmaceutical. Selskapet kaller medisinen ZMapp.

Medisinen ankom sykehuset der de to ble behandlet i Liberia torsdag. Tilstanden til Brantly skal bare i løpet av en time ha blitt drastisk bedre, og han skal ha begynt å puste lettere.

Fram til nå har det ikke eksistert medisiner mot sykdommen som har beviselig god effekt. Ebola forårsaker høy feber, svekket nyre- og leverfunksjon og i noen tilfeller indre og ytre blødninger.

Dødsraten for den nåværende epidemien er på rundt 60 prosent, ifølge eksperter. Standard behandling for sykdommen er å gi livsoppholdende pleie.

Hva med afrikanerne?

De to amerikanerne har fått massiv mediedekning i vestlige medier etter at det ble kjent at de hadde blitt smittet av ebola.

Samtidig kunne Verdens helseorganisasjon (WHO) for noen dager siden bekrefte at minst 887 personer har dødd av ebola siden starten av året, etter at epedemien har spredt seg i de vestafrikanske landende Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Nå stiller flere spørsmålet om hvorfor medisinen ikke har blitt brukt i Vest-Afrika og hvor raskt man kan få medisinen dit.

- Det er ikke lett å lage dette serumet. Antallet doser som er tilgjengelige akkurat nå er mindre enn en håndfull, sier Anthony Fauci ved National Institutes of Health til CNN.

Kostbar og utestet

Washington Post skriver at medisinen er svært kostbar, og at det kan ta noen måneder å produsere mer. I tillegg er det en viss problematikk rundt at medisinen ikke er testet – vanligvis må legemidler gjennom flere års testing for å sikre at medisinen er trygg.

Fauci understreker at de ikke kan garantere at medisinen har hjulpet de to amerikanerne, og at uansett om dette er tilfelle kan han ikke garantere at dette kan hjelpe andre. Han sier videre at man ikke kjenner til alle sidene ved saken – blant annet bivirkningene.

Derfor vil både Brantley og Writebol trolig bli nøye undersøkt for å finne ut hvordan medisinen kan ha hjulpet dem.

Professor Charles Arntzen ved Biodesign Institute ved  Arizona State University er glad for at serumet ble gitt til amerikanerne.

- Jeg er fornøyd. Dette gir meg ny tro på myndighetene, sier han til avisa.

Overlykkelig

Han har snakket med Larry Zeitlin, som er en av grunnleggerne bak Mapp Biopharamaceutical, som nå er overlykkelig. Zeitlin har brukt 15 år på å finne en behandling for ebola.

- For de fleste av oss som jobber med vitenskap er den største bragden å få publisert en vitenskaplig artikkel og få andre vitenskaps-nerder begeistret, og det er høydepunktet i livet.

- Og så leser han i avisa at medisinen hans trolig reddet liv.

Wednesday, August 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments