Nato svarer Putin med 10 000 mann: Norge med i Natos nye lyn-styrke

(Dagbladet): Norge er blant sju Nato-land som går sammen og danner en ny hurtig reaksjonsstyrke for å styrke alliansens reaksjonsevne med tanke på den russiske framferden i Ukraina. Det melder Financial Times.

Oppdatert: Etter det Dagbladet erfarer er opplysningen om at Norge skal delta i en ny Nato-styrke korrekt.

Den nye reaksjonsstyrken skal bestå av over 10 000 soldater, og inkluderer både luft-, sjø- og landstyrker. Den skal være under britisk kommando, og utenom Norge skal også Danmark, Latvia, Estland, Litauen og Nederland delta. Canada skal også ha gitt uttrykk for at de ønsker å bidra.

- Alt for treig

Opprettelsen av den nye styrken ses på som en direkte konsekvens av den russiske annekteringen av Krim og situasjonen i Øst-Ukraina.

Dagbladet er også kjent med at ledende aktører i Nato, med USA i spissen, lenge har vært misfornøyd med den lange reaksjonstiden dagens reaksjonsstyrke, Nato Response Force, har.

Sentrale kilder i Nato bekrefter overfor Dagbladet at fornying av denne styrken, og en kraftig forbedring av reaksjonstiden, vil være et viktig tema på Nato-toppmøtet i Wales den kommende uka. At det nå dannes en helt ny reaksjonsstyrke, kan være en konsekvens av den pågående diskusjonen før toppmøtet.

Ikke kunngjort ennå

Det er på toppmøtet i Wales at den britiske statsministeren David Cameron etter planen skal kunngjøre opprettelsen av den nye reaksjonsstyrken der Norge er med, skriver Financial Times.

Det var også her norske myndigheter planla å slippe nyheten om at Norge sender et mekanisert infanterikompani fra Telemark Bataljon til Latvia, trolig allerede i slutten av september.

Men denne nyheten sprakk allerede i går, der forsvarsminister Ine Marie Eriksen Strømeide måtte bekrefte overfor Dagbladet og VG at styrken på omlag 200 mann og stormpanservogner vil drive øving i Latvia fram til desember. Dette begrunnes blant annet med at Telemark bataljon etter planen skal inngå i den allerede eksisterende Nato Response Force fra neste år.

- Dette er en styrke vi sender for å delta på øvelse, og for å berolige våre østlige allierte. Det har lenge vært etterspurt mer øving og trening på hærsiden fra alle Nato-land. Og vi har gode erfaringer med Latvia, som vi samarbeidet nært med med i Afghanistan, sa forsvarsministeren til Dagbladet i går.

Opplysningene om den nye reaksjonsstyrken kan kaste nytt lys over denne deployeringen. Forsvaret har foreløpig ikke villet kommentere opplysningene fra Financial Times.

Saturday, August 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments