Narkokrigerne skryter av gullvåpen, tamme løver, luksusbiler og drap


(Dagbladet): Som Facebook-generasjonen av «vanlige» unge mennesker gjør det, har også siste generasjon av meksikanske narkogangstere omfavnet sosiale medier.

De styrtrike narkokongene driver en heftig PR-kampanje på Twitter, Instagram og Facebook.

Selvpromoterende drapsmann

Da nederlandsk grensepoliti 31. desember pågrep den 33 år gamle Jose Rodrigo Arechiga Gamboa, slo de kloa i en av Sianola-kartellets mest fryktede menn.

33-åringen, som reiste under falsk navn fra Mexico City til Amsterdam, er også blant underverdenens mest prominente mytebyggere. Han er best kjent som «Chino Antrax».

Gamboa knyttes også til kallenavnene El Comandante Ántrax («Kommandør Antrax»), R-57, El Oriental, El Quinto Elemento («Det femte element») og Scarface Renacido («Den gjenfødte Scarface»).

Gjennom Facebook, Twitter og Instagram promoteres Chino Antrax som som en slags James Bond fra helvete.

Bildene på Instagram-kontoen viser en mann, som konsekvent har sladdet eller skjult ansikt, omgitt av merkevarer, forgylte våpen og overveldende luksus.

Her er kassevis med champagne, diamantinnsatte Hublot-klokker, Ferrarier og Lamborginier, og gullbelagte kalasjnikover og pistoler. Her er bombekastere og persiske tepper.

Den selvpromoterende leiemorderen framstår med sladdet ansikt på turer til Paris, Dubai, Madrid, Amsterdam, Ibiza, Cannes og Roma. Chino Antrax er også portrettert i flere narcocorrido-ballader, der han omtales som en elegant og veltrent mann med sans for sportsbiler, yachter og champagne.

Også etter at Antrax ble arrestert er det publisert flere bilder på Instagram-kontoen. Og i kommentarfeltet på bildene går det fram at flere av Antrax’ tilhengere ikke tror på at han er arrestert – men at det hele er et PR-stunt fra politiet.

Hengt fra bru

Bildene fra luksuslivet står i skarp kontrast til den skitne meksikanske gjengkrigen, der kamp om kontroll med narkorutene inn til USA daglig krever sine dødsofre.

Gamboa er leder for Antrax-brigaden (Los Antrax), en hær av leiemordere og torpedoer som jobber for verdens antatt mektigste narkokartell, det meksikanske Sianola-kartellet.

Antrax-brigaden beskyldes for en rekke drap, blant annet hengingen av tre menn fra en bro i byen Guamuchil i Sianola i desember 2012.  Gruppen skal også ha vært involvert da 30 personer ble drept i en skuddveksling mellom Sianola-kratellet og det konkurrerende Beytrán Leyva-kartellet i 2010.

Bruken av tallene 5 og 7, som går igjen i Gamboas brukernavn og kallenavn, refererer trolig til ammunisjonen FN 5.7x28mm – som er den foretrukne ammunisjonen blant gjengkrigerne i Mexico.

Ammunisjonen, som er utviklet for NATO, ble lansert for det sivile markedet i USA i 2004. Ammunisjonen er er svært kontroversiell fordi den kan penetrere skuddsikre vester.

USA har begjært Gamboa utlevert. I San Diego er han tiltalt for smugling og distribusjon av metamfetamin, kokain og marihuana.

Våpen, dop og luksusbiler

Dagbladet har gått igjennom flere kontoer på sosiale medier som hevder seg å representere medlemmer av Sinaloa-kartellet.

Blant mye annet finnes maskingevær i gull og en pistol med spesialdesignet Versace-logo.

Flere enkeltmedlemmer har personlige kontoer, og kartellet har også en egen propagandakonto på Twitter, der de viser fram bilder av våpen, narkoraid i jungelen, biler, fester – og Jesus.

Enkelte av kartellmedlemmene poserer stolt med våpen og dop, uten å sladde ansiktet – mens andre skjuler identiteten sin før de legger ut skrytebilder på nettet.

Til Vice sier Antoine Nouvet fra den kanadiske forskningsorganisasjonen SecDev Foundation, som har forsket på fenomenet, at kartellene bruker sosiale medier på samme måte som PR-avdelingen i eksempelvis en TV-kanal gjør det.

- De sprer informasjon om aktiviteten sine, driver publikumskontakt, og har på en måte etablert sin egen medieorganisasjon, sier Nouvet.

Driver åpenlyst

Spesielt Sinaloa-kartellets Twitter-konto er helt åpen på hva slags virksomhet som foregår. Der er det væpnede menn som kjører ut i jungelen iført finlandshette, det er biler stappfulle av pakker med det som tilsynelatende er dop, og det er festbilder av en mann som snorter det som ser ut som kokain.

- Både de colombianske kartellene og narkosmuglere i Myanmark på 1990-tallet drev avansert PR-arbeid, men de hadde tilgang til en slik publiseringsplattform, påpeker Nouvet.

Ikke alle kartellene dyrker bad boy-imaget, skal vi tro forskeren.

- Etter orkanen Ingrid la Golf-kartellet ut en video på Youtube som viste at narkokartellets folk delte ut store mengder nødhjelp. Videoen ble sett av en halv million mennesker.

Men kartellet har også lagt ut flere videoer som skal vise halshugging og andre former for drap.

Hackere

I 2011 forsøkte hackergruppa Anonymous å utnytte kartellenes PR-initiativ gjennom å hacke Zeta-kartellet, en av Mexicos aller mest brutale kriminelle grupper. Anonymous truet med å offentliggjøre navnet på en rekke kartellmedlemmer.

Den planen ble skrinlagt ikke lenge etterpå, ifølge Reuters – da kartellet kidnappet og banket opp en av Anonymous-aktivistene.

Narkokartellene i Mexico står bak tilvirkning og distribusjon av tusenvis av tonn med kokain, heroin, hasj og andre stoffer.

Rundt 80 000 mennesker har ifølge NTB måttet bøte med livet siden tidligere president Felipe Calderon erklærte krig mot narkokartellene i 2006.

Sunday, January 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments