«Når var sist gang du så et bilde av en kropp som liknet din egen i media?»

(Dagbladet): «Når var sist gikk inn på nettet og ble møtt av en kvinnekropp som lignet din egen uten at konteksten var negativ?»

Slik åpner Jes Baker, som går under navnet The Militant Baker, blogginnlegget hvor hun beskriver prosjektet The Expose hvor hun, sammen med fotografen Liora K., portretterer nakne kvinnekropper i alle slags størrelser og farger.

Større aksept for egen kropp

Målet er at alle skal kunne se en representasjon av kroppen sin i et vakkert bilde, og på sikt få større aksept for hvordan de ser ut.

I 2013 arrangerte feministduoen den største photoshooten de noensinne har gjort med totalt 68 kvinner i ulike fasonger, for å bevise at de verken behøvde photoshop eller slankeprogrammer for å se flotte ut.

Kamp mot seg selv

I etterkant var både Jes og Liora så fornøyde med hva de hadde skapt at de ikke ville gi seg med det samme. De ville fotografere flere variasjoner av kvinnekroppen for at absolutt alle skulle kunne se på bildene i etterkant og tenke: Sånn ser jeg også ut, jeg er ikke alene.

Dermed inviterte de 98 nye kvinner til å kle av seg foran kameraet til Liora, denne gangen i Tucson, Arizona.

«Nesten alle hadde noe å vinne på fotograferingen. Det handlet om å finne styrke til å bli trygg i eget skinn. Selv om alle hadde ulike kroppsfasonger og livserfaringer, hadde alle det til felles at de måtte kjempe mot seg selv for våge å kle av seg og vise frem den nakne kroppen sin til tross for at de opplevde den som alt annet enn fotovennlig» skriver Baker på bloggen.

Triumf

Og kle av seg gjorde de, en etter en.

«Hver gang kamerablitzen lyste, var triumfen deres, det var utrolig rørende», skriver Baker.

Selv om dette var en personlig kamp for kvinnene som deltok, vektlegger bloggeren og feministaktivisten at damene kledde av seg for resten av verden.

«De kledde av seg fordi de ønsket å dele alle sine upolerte kurver, smil, fregner, strekkmerker, styrker og svakheter med deg. Med alle som noen gang har tvilt på om de er bra nok i sin egen kropp.»

For høye krav

Jes Baker har ved flere anledninger kjempet for raushet rundt kvinnekroppen som hun mener det stilles for høye krav til i media.

I 2013 lagde hun en kampanje ved navnet «Atractive and fat» hvor hun poserte naken med en veltrent mann, for å parodiere markedsstrategien til kleskjeden hun ville kritisere, Abercrombie and Fitch.

Gjennom bildeserien skapte hun en verdensomspennende debatt rundt kleskjedens mangel på store størrelser, bruk av modeller i butikkene og polerte reklamekampanjer.

Nervøs for hva verden vil synes
En av deltakerne på eksperimentet, Gillian Drummond uttrykte på bloggen sin i etterkant at timene de hadde tilbragt i studio var elektriske, ærlige og veldig følsomme.

«Vi beundret hverandres kropper, undertøy og håroppsetninger. Lot oss begeistre av ulike tatoveringer, lo, gråt, skalv. Jeg er stolt over å ha deltatt, og selv om jeg er nervøs for hva verden vil synes, går jeg med hodet høyere hevet enn før.

Saturday, August 23rd, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments