Nå svarer Telenor i korrupsjonsskandalen

(Dagbladet): Både konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser har nå kommet til næringsdepartementet for å rengjøre for korrupsjonsanklagene mot Vimpelcomp, der Telenor eier 43 prosent og har fire styremedlemmer.

- Jeg kommer til å redegjøre for det jeg mener er relevant. Vi har tatt dette opp gjentatte ganger med Vimpelcom og føler vi har fått stort gehør for det i styret, sier konsernsjef Baksaas før han går inn i møtet.

 - Jeg føler vi har gjort den jobben vi bør gjøre i forhold til disse spørsmålene, sier Aasser.

Korrupsjonsskandale

Telenor må i dag igjen redegjøre for hva selskapet visste om angivelige korrupsjonsutbetalinger i Usbekistan. Næringsminister Monica Mæland (H) har bedt Telenor orientere om VimpelComs aktiviteter i Usbekistan og selskapet etterforskes for korrupsjon.

- Det er først og fremst VimpelComs styre og ledelse som har ansvar for spørsmålene som er reist i denne saken. Som en betydelig minoritetsaksjonær i VimpelCom har Telenor en rolle i å kommunisere forventninger om å etterleve regelverk og å håndtere samfunnsansvar, sier Monica Mæland.

Daværende næringsminister Trond Giske ba om en redegjørelse om de samme forholdene i 2012. Da la han saken død etter forsikringer fra Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas om at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

Men etterforskningen mot Vipelcom og svenske TeliaSonera har fortsatt, og de samme ubehagelige spørsmålene har blusset opp igjen.

Glamorøs presidentdatter

Berndt Berger er påtaleansvarlig ved den svenske Riksenheten mot korrupsjon. I Sverige leder han etterforskningen mot TeliaSonera, som er mistenkt for grov korrupsjon på 250 millioner dollar i Usbekistan.

Pengene skal ha gått til postboksselskapet Takilant, som kontrolleres av landets presidentdatter, jetsetteren Gulnara Karimova.

Flere av TeliaSonera-toppene har allerede gått av som følge av avsløringene, som begynte i 2012.

Vimpelcom, som har hovedkontor i Amsterdam i Nederland, etterforskes av nederlandske myndigheter i saken. I et saksdokument fra den nederlandske påtalemyndigheten heter det:

«Vi etterforsker hvorvidt Gulinara Karimova, som reell eier av Takilant, igjennom selskapet indirekte mottok betalinger fra Vimpelcom og TeliaSonera som motytelse for lisenser og tillatelser.»

- Samme framgangsmåte

I 2012 var det også søkelys på Telenor, som er inne i Usbekistan via en eierpost i det russiske mobilselskapet Vimpelcom. Da forsikret konsernsjef Jon Fredrik Baksaas daværende næringsminister Trond Giske om at Vimpelcoms inntog i det Usbekiske markedet hadde vært av en helt annen art enn TeliaSoneras.

- Jeg fikk klare forsikringer om at deres sak var helt annerledes, sa Trond Giske til DN mandag.

Men Berndt Berger sier til Dagbladet at Vimpelcoms inntog på det Usbekiske mobilmarkedet fulgte samme oppskrift som den som har felt flere TeliaSonera-topper:

- Avtalene overensstemmer. Kjøpene er gjort på samme vis, ved at man betaler til Takilant, sier Berger.

Trond Giske har ikke besvart Dagbladets henvendelser angående saken, men sa til Klassekampen tirsdag at opplysningene om de konkrete utbetalingene var ny informasjon for ham. Til Klassekampen sier Giske at han «ikke fikk vite» at det hadde gått penger til det korrupsjonssiktede firmaet Takilant.

Ifølge Klassekampen har seks Telenor-topper godkjent utbetalingene til Takilant igjennom sine verv som styremedlemmer i Vipelcom.

Økokrim «bistår»

Førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim bekrefter at Økokrims korrupsjonsteam samarbeider med myndighetene i Nederland og Sveits i en etterforskning.

- Økokrim har ingen egen sak, men vi bistår myndighetene i Nederland og i Sveits med å innhente opplysninger i Norge. Telenor har status som vitne i dette sakskomplekset. Basert på utleveringspålegg fra Oslo tingrett er Telenor pålagt å utlevere en del dokumentasjon til etterforskningen i de øvrige landene, sier Djupesland til NTB.

Hun ønsker ikke å gå i detaljer om etterforskningen.

Den svenske gravejournalisten Fredrik Laurin synes det er oppsiktsvekkende at det ikke er startet en egen norsk etterforskning av hvordan Vimpelcom skaffet seg lisensene i Usbekistan.

- Så store bestikkelser det her er snakk om, må ha blitt styrebehandlet i Vimpelcom. De norske styremedlemmene må enten kollektivt ha vært fraværende eller så vet de meget godt hva dette handler om, sier Laurin til NTB.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sier i et leserinnlegg i Klassekampen tirsdag at han skjønner at det stilles spørsmål ved saken, og at Telenor selv har stilt de samme spørsmålene til Vimpelcom ved flere anledninger.

Wednesday, November 19th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments