NÅ: Skjebnemøte for det borgerlige budsjettsamarbeidet

(Dagbladet): – Vi ser konturene av noe som kan være med på å få til en enighet. Jeg synes vi har kommet veldig langt i forhandlingene, ikke minst på den sosiale profilen som har vært veldig viktig for KrF, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han ankom budsjettforhandlingene i statsrådssalen i Stortinget nå i kveld.

Han gjorde det likevel klart at kveldens forhandlingsmøte – det andre i dag – langt på vei er avgjørende for hvorvidt regjeringspartiene og støttepartiene i det hele tatt makter å komme til enighet om neste års statsbudsjett.

- Jeg tror møtet som vi nå går inn i vil avgjøre om vi når den fristen som vi alle ønsker å nå. Hvis vi ikke når den fristen i morgen klokka 18, da trenger vi egentlig  å avklare om vi får til en enighet eller ikke, sa Hareide, og la til:

- Vi kan bli sittende relativt lenge i kveld. Jeg tror vi trenger en del tid sammen.

KrF-lederen understreket at det fortsatt er saker som gjenstår, og at det er «avgjørende hvordan regjeringspartiene forholder seg til det».

- Og det har de visst så og si i to uker. Men nå nærmer deadline seg.

Venstre-leder Trine Skei Grande var langt mindre snakkesalig:

- Jeg har store forventninger, for jeg tror vi har vært veldige klare på det som er våre prioriteringer, og hva vi må komme  mål med. Og gruppa til Venstre har vært veldig klar, så jeg tror de har et veldig greit spørsmål og svar, sa hun.

- Det viktigste er at vi nå får et budsjett som inneholder profilsaker for alle partier, understreket Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Felles kravliste

I formiddag ble det varslet at dagens budsjettforhandlinger ville strekke seg utover dagen, men etter bare 45 minutter kom budsjett-kameratene ut av statsrådssalen igjen.

Partene tok da en pause før altså møttes igjen ved forhandlingsbordet nå i kveld. Det som utløste forhandlingspausen tidligere i dag, var en ny felles liste med krav fra KrF og Venstre.

Frp’s parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, sa til pressen etter møtet at de nå «ser konturene av de endelige kravene».

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, la til at det var ingen nye krav på lista, men at lista hadde blitt kortere og noen krav hadde blitt tydeligere.

TV 2 meldte i ettermiddag at det blant annet skal ligge et tilbud på bordet om en nedgang i avgifter for hybridbiler på 300 millioner kroner, innføring av en el-avgift på 1 øre per kilowatt time, innføring av en avgift på plast- og papirposer, samt en økning i flyavgiften.

- Mange punkter er avklart

- Vi har gjort ytterlige prioriteringer, i tråd med det stortingsgruppene våre formidlet i går. Det var og regjeringspartiene kjent med ville komme i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det er relativt stor enighet mellom Venstre og KrF på de sakene som gjenstår, la han til.

Thursday, November 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments