Nå sikter keeperhelten mot EM-gullet

Norge-Danmark 27-21:

(Dagbladet): Vi har sett noen triumferende norske håndballkeepere opp gjennom åra – av begge kjønn. I dag var det en strålende blid Silje Solberg som møtte TV2-mikrofonen etter å ha vært banens beste aktør i den viktige kampen mot Danmark – som Norge til slutt vant 27-21.

21 redninger ble det på Solberg, de aller fleste av dem i løpet av kampens siste 40 minutter.

Sikter mot gullet

- Det var så gøy. Helt nydelig! Verken laget eller jeg kom skikkelig inn i det i første omgang, men i andre flyter det. De som kommer inn gjør en god jobb, sier Solberg til TV 2 etter seieren.

- Hvor kan dette ende?

- Vi får håpe det ender på toppen! Men det er langt igjen, svarer Holstebro-keeperen.

- Tull og tøys

Det var ikke mye gullprat halvannen time tidligere denne torsdagskvelden. TV2-kommentatorene brukte uttrykk som «forferdelig tull og tøys» da de skulle karakterisere førsteomgangen. De snakket om svakt keeperspill og enda dårligere angrepstakter. På det meste ledet Danmark da med tre mål.

De siste minuttene før pause fløt det bedre for Thorir Hergeirssons kvinner. Og ikke minst for Solberg. Holstebro-keeperen fikk hovedansvar aller bakerst da førstevalget Kari Aalvik Grimsbø skadet seg for noen dager siden.

Keeperkrampe

Solberg sleit som resten de første 20 minuttene mot Danmark. Så kom to kjappe redninger på opplagte danske scoringssjanser, og involveringene hennes smittet over på lagvenninnene. For plutselig satt de norske angrepsforsøkene også. Dermed var det bare ett dansk mål som var forskjellen på lagene til pause.

Den ledelsen forsvant som Carlsberg-dugg for solen da andre omgang ble satt i gang: Allerede etter tre minutter av omgangen var Norge i føringen, og den ga Hergeirssons kvinner aldri slipp på.

Anført av en strålende Solberg i målet og en omtrent like imponerende kaptein Karoline Dyhre Breivang ute på det gule dekket i var kampen langt på vei avgjort da uret i Debrecen viste 51.30.

Da hadde Norge akkurat økt til 23-18, og dermed i praksis sikret seg sin tredje strake seier av tre mulige i EM.

Rett etterpå la Solberg seg ned med krampe, og et halvflaut smil om munnen. Det er ikke så ofte man ser håndballkeepere rammes av krampe.

- Herregud, det var nydelig

Det lo også Nora Mørk av da hun snakket med TV 2 etter kampen. Larvik-spilleren var imponert over de norske jentene, spesielt Solberg, selv om hun innrømmer at ikke alt fløt for Norges del før pause.

- Men vi lå bare ett bak da vi gikk i garderoben. Og så gjorde vi en veldig bra andreomgang. Mange meldte seg på, og Silje spilte strålende. Da ble det seier. Herregud, det var nydelig, oppsummerer Mørk overfor TV 2.

• Norges neste kamper spilles lørdag (Spania), mandag (Polen) og onsdag (Ungarn) i hovedrunden. De to beste fra hver pulje går til semifinaler i Budapest neste fredag. Medaljekampene spilles også i hovedstaden, søndag 21. desember.