NÅ: Politiet frykter farlig kalkstøv fra silo i Verdal

Et industriområde i Verdal er evakuert fordi en kalksilo kan velte. Politiet er i gang med å undersøke om siloen er stabil nok til å tømmes.

Meldinger fra stedet før målingene startet tydet på at siloen var stabil, ifølge politiet.

- Vi er i gang med å måle stabiliteten til siloen. Dette vil foregå en stund framover, sier operasjonsleder Rune Reinsborg i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB klokken 1235.

– Målingene gjøres fra avstand. Dersom siloen er stabil, må vi legge en plan for hvordan den kan tømmes på en sikker måte, fortsetter han.

Industriområde evakuert

Politiet har evakuert et område i en radius på 500 meter rundt siloen, fordi de fryktet den skadde siloen skulle velte. Siloen inneholder kalk som kan være farlig for mennesker.

Det var en person i nærheten som meldte ifra til politiet søndag klokken 10 etter å ha hørt et smell fra industriområdet. Like etter varslet bedriften selv politiet om hendelsen.

– Om siloen, velter kan det gi en støvsky. Det er farlig å puste inn, slikt støv kan føre til kvelning. Derfor ønsker vi ikke at folk tar seg inn i området, sier operatør Ingri Hanssen i politiet til NTB.

Politiet har varslet alle bedrifter som ligger i evakueringsområdet.

Politiet skal etter hvert ta seg inn i området for å se nærmere på skaden.

5.000 tonn

Driftsleder Leif-Inge Stenseth i NorFraKalk sier han ikke vet hva som skjedde da siloen ble skadd.

– Vi vet foreløpig ikke hva skaden skyldes, men siloen har kollapset i toppen, sier han til NTB og viser til politiet for flere kommentarer.

Siloen var full da skaden skjedde. Den kan inneholde opp mot 5.000 tonn kalk.

Konsernsjef Sten Solum i Franzefoss Minerals som eier NorFraKalk i Verdal, forteller til Trønder-Avisa at de bistår politiet.

– Konsernledelsen og jeg er på stedet nå, men det er politiet og brannvesenet som har kommandoen og kan si noe om situasjonen, sier han.

– Akkurat nå prøver vi å få god oversikt over situasjonen og stabilitet i siloen slik at faren kan avsluttes, forteller Solum.

NorFraKalk produserer kalk for bleking av papir. Det var ansatte på jobb da skaden skjedde.

Industriområde

Siloen til NorFraKalk ligger rett over veien til den ene fabrikasjonshallen til Kværner, ifølge Adresseavisen.

– Vi følger selvsagt utviklingen og vurderer fortløpende å sette beredskap, sier kommunikasjonssjef Tove Strand Trana i Kværner til avisa.

Det var et titalls personer på jobb i bedriften da uhellet i siloen skjedde. De ansatte er evakuert fra området.

(NTB)

Sunday, September 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments