Nå lønner det seg for Petter å snakke sant

DAVOS (Dagbladet): Når Petter Northug tuller med sportsjournalistene, må han gjerne få gjøre det. Det ekstra ved denne unike karrieren er bygget på spiten; den fleipete tonen som har åpnet langrennsporten for et større publikum, og over tid glidd naturlig over i TV-historiens realitybølge som “Sirkus Northug”.

Underveis har det vist seg å være millioner å tjene på kombinasjonen mellom å gå fortest på ski og være frekkest i kjeften, og akkurat der er hver krone vel unt.

Men nå skal Petter unne seg å skille mellom kombinasjonen fyllekjøring/falsk anklage opp mot det som bare foregår rundt barneskirennene i lekeland.

DER det i utgangspunktet er et tydelig skille mellom rettsoppgjøret for fyllekjøringen hans og Petter Northug som langrennsløper, roter han det bare til for seg selv ved å tulle med tidspunktene for soningen i samtaler med norske og svenske journalister. Skjønt tull? I to vanlige nyhetsintervjuer med journalister han i utgangspunktet har et fint arbeidsforhold til, er nok to bevisst feilaktige svar mer å regne som usannheter.

Det begynner å bli for mange av disse usannhetene i denne saken, og det tapper på troverdigheten hans. Akkurat det er uklokt av Petter. For til slutt teller egen karakter mye mer enn de medaljene han har fått.

EGENTLIG burde det med troverdighet bety noe allerede nå. Det er Coop-ledelsen som betaler for vinterens skimoro, og den sponsoren har aldri slitt med å skjønne alvoret i vårens hendelse. Derfor er det vrient å tenke seg at den samme ledelsen som nøye vurderte om det var markedsmessig riktig å beholde den dyre kontrakten med verdens mest omtalte langrennsløper, nå synes det er likegyldig at det godt betalte sponsorobjektet deres tilsynelatende fleiper like lett med oppgjøret etter fyllekjøringen som med alt annet tull og tøys som skjer i og rundt sporet.

På samme vis har Skiforbundet midlertidig overtatt ansvaret for Petter Northug. For tida er han landslagsutøver på linje med resten av løperne, og dermed like forpliktet som hvem som helst på laget til å gi korrekte svar på helt greie spørsmål. Begynner landslagsløperne å fleipe vekk medienes normale nyhetsarbeid, gir det over tid en tillitssvikt som sporten garantert lever dårlig med.

SÅNN har gårsdagens episoder lite å gjøre med såre medier som tar sin rolle vel selvhøytidelig. Dette dreier seg om innholdet i en kommunikasjon som Skiforbundet er avhengig av for å få driftsmidler både fra sponsorer og storsamfunnet.

Det vet skiledelsen, og den reagerer sannsynligvis deretter. I beste fall har Petter allerede fått tydelig beskjed om at soningen hans for fyllekjøring og falsk anklage ikke er til å fleipe bort.

SELVSAGT vil hele Petters skisesong bli preget av det som skjedde sist vår, men han bestemmer selv langt på vei hva han bærer med seg helt til verdensmesterskapet i Falun. Ved å blande soning med sport, mikser han til en kombinasjon som uansett ikke holder:

•• For det hjelper fortsatt ingen ting på fyllekjøringen å vinne gull i VM.

Langrenn foregår i lekeland, mens promillekjøring er så virkelig at storsamfunnet har regler og reaksjoner for at færrest mulig gjør den samme feilen igjen.

Da er det lettest for alle om Petter Northug i denne saken holder seg til sannheten.

Saturday, December 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments