NÅ: Gjorde for dårlig jobb i rundt 100 barnevernssaker kommune bøtlagt

Riksadvokaten har bøtelagt Midtre Namdal samkommune for grov uforstand i barnevernstjenesten.

Samkommunen skal ha forsømt saker som omfatter rundt 100 barn.

- Forelegget gjelder grov uforstand i tjenesten ved behandlingen av en rekke saker i samkommunens barneverntjeneste i tidsrommet fra 9. september 2009 til høsten 2012, skriver Tor-Aksel Busch i en pressemelding.

Samkommunen vurderer nå om de skal godta forelegget.

- Vi har mottatt beslutningen og skal sette oss ned og studere begrunnelsen, sier administrasjonssjef Tor Brenne i Midtre Namdal samkommune til Dagbladet.

Blir ikke forelegget vedtatt, vil saken bringes inn for retten.

Undersøkte ikke meldinger

Med forsømming menes det at barnevernstjenesten ikke undersøkte nærmere saker som var åpnet etter barnevernloven eller utførte mangelfulle undersøkelser. Riksadvokaten sier også at barnevernstjenesten ikke undersøkte meldinger som kom inn til barnevernet tilstrekkelig.

- Foranstående førte til at en rekke barn ikke fikk den beskyttelse og oppfølging de har krav på etter barnevernloven, skriver Busch i pressemeldingen.

Som et eksempel på forsømmelse, trekker de fram en sak hvor det hadde kommet meldinger om «svært bekymringsfulle forhold i hjemmet» fra ulike offentlige instanser. Meldingene kom i en periode på ett og et halvt år.

Barnevernet kalte inn mor til samtale og innhentet opplysninger fra skolen.

- Selv om mor ikke møtte til samtalen og opplysningen fra skolen styrket bekymringsmeldingene, ble ytterligere undersøkelser eller tiltak ikke gjennomført, heter det i forelegget.

Riksadvokaten skriver at meldinger til andre berørte barnevernstjenester og politiet i noen tilfeller ble sendt svært seint – og først etter Fylkesmannen opprettet tilsynssak i 2012.

Skal vurdere forelegget

Riksadvokaten  skriver det er første gang en kommune har fått bot for forsømmelser i barnevernet. Barnevernstjenesten i Midtre Namdal samkommune dekker  kommunene Fosnes, Flatanger, Namdalseid, Namsos og Overhalla.

- Påtalemyndigheten legger til grunn at andre kommuner vil merke seg denne reaksjonen, skriver Busch.

Fylkesmannen opprettet en tilsynssak i 2012 og tok da en gjennomgang av saker i den aktuelle perioden. Statsadvokaten henla først saken, men Riksadvokaten omgjorde henleggelsen.

Wednesday, November 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments