Nå er nordmannen historisk: Rangers og «Zucca» til Stanley Cup-finalen

New York Rangers – Montreal Canadiens 1-0 (4-2 i kamper)

(Dagbladet): i New York ble kampen omtalt som den største på 20 år for Rangers.

Laget fra byen som aldri sover, har ikke kommet seg til Stanley Cup-finalen siden de vant i 1994.

For Norge og Mats Zuccarello var den kanskje enda større. Aldri før har en nordmann spilt en Stanley Cup-finale. I likhet med Zuccarello har også Patrick Thoresen spilt Conference finale (semifinale). Det gjorde han for Philadelphia Flyers tilbake i 2008.

Men det var fram til i natt. For Dominic Moores scoring i den andre perioden sendte Rangers til finalen. For første gang kan norske hockeyfans glede seg over norsk deltakelse i Stanley Cup-finalen.

Zucca-sjanser

Rangers åpnet den sjette semifinalen best, men det tok tid før det løsnet for New York-laget. Mats Zuccarello var frampå i sitt første bytt, men sjansen stoppet Montreal-keeper Dustin Tokarski. Første periode endte målløst.

Skuddstatistikken viste at Rangers var farligst frempå ved flest anledninger. 11-5 viste statistikken etter den første perioden.

Den andre perioden minte mye om den første. Rangers hadde noen muligheter i overtall uten å lykkes. Og det så til at også den perioden skulle ende uten mål.

Henrik Lundqvist hadde en skrekkelig opplevelse i Montreal natt til onsdag. Svensken ble byttet ut halvveis etter fire enkle baklengsmål. I kamp seks viste han derimot hvorfor regnes som en av verdens beste keepere. Svensken sto bunnsolid og vartet opp med en vanvittig redning halvveis ut i kampen.

- Jeg prøvde bare å nyte det. Vi spilte vår beste periode i hele sluttspillet i den tredje perioden, sier Henrik Lundqvist.

Matchvinner Moore

Med litt under to minutter igjen, løsnet det. Dominic Moore ble satt opp perfekt foran mål, og satte pucken kontant i nettet.

Tredje periode startet med et trykk fra Rangers. Spesielt var rekka med Mats Zuccarello aktiv. Nordmannen hadde selv en stor mulighet til å doble ledelsen, uten suksess.

Montreal presset på for en utligning i sluttminuttene, men klarte aldri å overliste en meget god Henrik Lundqvist bakerst hos Rangers.

Da sluttsignalet gikk eksploderte det i hallen som ikke har opplevd finalespill de siste 20 årene.

- Utrolig. Det er litt av en følelse, sier Rangers-stjernen Martin St. Louis.

I finalen venter enten LA Kings eller Chigago Blackhawks. Etter sistnevntes seier natt til torsdag står det 3-2 i kamper favør, før morgendagens kamp.