Nå ber islamister myndighetene om hjelp til å få komme hjem fra krigen

* Ytterliggående, væpnet gruppe som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat) i Irak og Syria. IS fronter en svært ekstrem versjon av islamisme.

* Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Gruppen ble dannet i Irak mens landet var okkupert av USA, da under navnet Den islamske staten i Irak.

* Leder er Abu Bakr al-Baghdadi, som har utnevnt seg selv til «kalif», leder for verdens muslimer.

* Var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra IS og anklaget gruppen for overdreven voldsbruk.

* Innledet i juni en offensiv i Nord-Irak og har sammen med andre opprørsgrupper erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

* Kontrollerer også større områder i Syria, hvor IS kjemper mot andre opposisjonsgrupper i tillegg til Bashar al-Assads regjeringsstyrker.

* IS anklages for massedrap på opposisjonelle og religiøse minoriteter.

* Amerikanske kampfly har de siste ukene gjennomført en rekke angrep mot IS i Irak. USA har også besluttet å sende overvåkingsfly til Syria for å samle informasjon om IS på den syriske siden av grensen.

* Gruppen la i august ut en video som viste drapet på den amerikanske journalisten James Foley, som IS hadde tatt som gissel. Tirsdag skal den ha lagt ut en film som viser at en annen amerikansk journalist, Steven Sotloff, får strupen skåret over.

(NTB)

Saturday, September 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments