Mistet sporene av terroristene i Aten

Slik utviklet situasjonen seg:

Fredag 18. juli

PST og E-tjenesten blir varslet av såkalte samarbeidende utenlandske tjenester om et mulig terrorangrep i Norge.

Tirsdag 22. juli

PST og E-tjenesten velger å orientere den politiske ledelsen i Norge.

Onsdag 23. juli

Regjeringens sikkerhetsråd beslutter at de offentlige skal gå ut og fortelle om terrorfaren.

Torsdag 24. juli

Justisminister Anders Anundsen innkaller til pressekonferanse og forteller om den overhengende terrorfaren.

Torsdag 31. juli

Justis- og beredskapsdepartementet opplyste, sammen med PST og Politidirektoratet, at terrortrusselen mot Norge var redusert – og at beredskapstiltakene som ble innført torsdag 24. juli avvikles.

(Dagbladet): Sikkerhets- og etterretningsorganisasjoner i Europa skal være sikre på at mennene – de fire IS-terroristene – kom til Aten i midten av juli måned.

Mennene skal ha blitt observert på den internasjonale flyplassen i den greske hovedstaden.

Det er noe usikkert om det finnes overvåkingsbilder av mennene fra flyplassen.

Har du tips? Kontakt oss!

Dagbladet kjenner til beskrivelsene av IS-terroristene, men har valgt å ikke videreformidle dette.  

Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at alle sikre spor etter mennene stopper i Hellas. Ingen vet med sikkerhet hvor mennene oppholder seg nå, eller hvor de reiste etter at de ankom Aten.

Meldingene til de hemmelige norske tjenestene var at de fire var på vei nordover.

Avledningsmanøver

Personer med god innsikt i hva som skjedde i Norge under terrorfrykten, sier det slik:  

- Vi visste ikke om det var de fire som var beskrevet i Interpol-meldingene som skulle slå til, eller om det kunne være en avledningsmanøver. Det var ingen grunn til å anta at de som skulle til Norge ville reise sammen. Hadde norske myndigheter gått ut med bildet, kunne det skapt mer forvirring.  

Internasjonalt politi har slått fast at de fire mennene, som var navngitte i meldingen som ble sendt ut fra Interpol-hovedkvarteret i Lyon i Frankrike, ikke eksisterer under navnene de reiste på.

Verken norske eller andre europeiske myndigheter vet i dag med sikkerhet identitetene til de fire IS-terroristene som skulle slå til i Norge.  

Faren ikke over

Terroropplysningene PST og E-tjenesten mottok tydet på at IS-terroristene skulle slå til i Norge og et land i Sør-Europa i slutten av juli måned. Mens norske myndigheter slo full offentlig alarm og varslet befolkningen om terrorfaren, valgte myndighetene i det søreuropeiske landet en annen strategi.  

Myndigheter der skal også ha høynet sikkerheten, men det er mer vanlig å se tungt bevæpnede politistyrker patruljere flyplasser, grenseoverganger og offentlige steder i dette landet enn i Norge.

Dagbladet er kjent med at norske sikkerhetsmyndigheter har fått tilbakemeldinger fra samarbeidende tjenester i utlandet som tyder på at terroralarmen som ble slått, virket avskrekkende på de påståtte IS-terroristene som skulle være på vei til Norge.  

Selv om terrorberedskapen ikke er like synlig i Norge som den var de hektiske dagene i slutten av juli måned, blir det overfor Dagbladet slått fast at faren for et terroranslag mot Norge ikke er over.

Ingen vet hvor de fire IS-terroristene som skulle til Norge har tatt veien.

Fortsett til Del 3: Vil ikke kommentere gradert informasjon →

Thursday, August 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments