Mette-Marit hilser barnetoget

I perfekt 17. mai-vær hilste kronprinsesse Mette-Marit (40) og kronprins Haakon (40) barnetoget i Asker velkommen i dag tidlig.

Kronprinsparet hadde begge på seg bunad fra Asker på denne høytidelige dagen. Mette-Marit har fått sin bunad i gave fra kommunen, og brukte den for første gang i 2007.

Gammel tradisjon Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er det tredje kronprinsparet som vinker til barnetoget i Asker foran hovedbygningen på Skaugum. Det var daværende kronprins Olav som startet tradisjonen i 1946, da han ble spurt om skolebarna i Asker kunne komme innom:

? Det vil vi gjerne, men da må de komme tidlig for vi må være klare på slottsbalkongen i Oslo klokka 10, svarte kronprins Olav.

Derfor starter barnetoget i Asker allerede klokka 8 om morgenen. Da kan kronprinsfamilien rekke å skifte til de skal stå på slottsbalkongen i Oslo klokka 1030 sammen med kong Harald og dronning Sonja for å vinke til Oslo-barnetoget.

Smugtitter de i vinduet?

Etter at barnetoget har passert inviterer kong Harald og dronning Sonja til 17. mai-lunsj på Slottet for familie og nære venner.

Prinsesse Märtha Louise og familien er derimot i London, hvor de skal delta på 17. mai-feiring akkurat som i fjor.

 

I år skal kongefamilien videre til Eidsvoll i anledning grunnlovens 200-årsjubileum. Der vil også kong Carl Gustaf og dronning Silvia samt dronning Margrethe og prins Henrik delta.

Svenskekongen meldte først avbud til den historiske samlingen – men etter å ha fått passet påskrevet i både norsk og svensk presse ombestemte han seg, noe vertskapet selvsagt satte pris på.

Kongeparet har en lang tradisjon for å invitere venner og familie til 17. mai-lunsjen, og i år vil også kongeparene fra Danmark og Sverige være på plass inne på Slottet for å ta del i den private feiringen. 

Rørt av invitasjonen

Det vil være litt av et skue å se ut over Karl Johan på denne dagen – selv fra et lite vindu på Slottet… For de utenlandske kongelige skal ikke stå på balkongen sammen med den norske kongefamilien.

- Det er den norske kongefamiliens privilegium. Jeg regner med å stå i vinduet, et eller annet sted på Slottet, og kikke bak gardinene, fortalte dronning Margrethe i et intervju med A-magasinet publisert i går.

 

Saturday, May 17th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments