Meteorologene advarer: Kraftig uvær på vei mot Sør-Norge

(Dagbladet): Ekstremværet som fikk navnet Kyrre herjer fortsatt i Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms, men med minket styrke.

Meteorologisk Institutt, som har gått ut med ekstremvarsel, skriver:

- I dag ventes lokalt ekstreme nedbørmengder, vesentlig som sludd og snø, og periodevis full storm på kysten og i fjellet. Vinden ventes gradvis å avta, mens nedbøraktiviteten ventes å avta mot fredag kveld. Kombinasjon av vind og mye nedbør gir lokalt stor snøskredfare, faregrad 4.

Vakthavende meteorolog Gjermund Haugen ved værvarslinga Nord-Norge forteller at de forventer at uværet vil vare i til i morgen ettermiddag.

- Situasjonen nå er at et lavtrykk, som har ligget to dager i ro ved vestkysten av Troms, vil ligge der også til i morgen. Det vil gi vestlig vind og nedbør i Ofoten, Vesterålen og Sør-Troms. Vinden er oppe i liten storm noen plasser, men vi forventer at den snart vil minke og at vi får stort sett sterk kuling, sier Haugen til Dagbladet.

OBS-varsel

Samtidig som vinden minker i nord, tar den seg voldsomt opp i sør. Meteorologisk institutt har også gått ut med OBS-varsel for Rogaland og Hordaland, Sogn og Fjordane, Skagerrak, Agder, Telemark, Buskerud og Oppland.

I alle disse fylkene ventes det kortvarig liten til full storm enkelte plasser langs kysten og i fjellet i kveld, i natt og i morgen, ifølge OBS-varselet.

- Et kraftig lavtrykk som befinner seg på utsida av Vestlandet treffer nå land. Det beveger seg veldig fort innover landet, og det som er skummelt ved dette er at det gir kraftig vestlig og nordvestlig vindretning i Agder og Telemark i kveld, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Rafael Escobar Løvdahl til Dagbladet.

- Også i Oslo vil det også blåse godt, spesielt rundt midnatt. Vi har sendt ut OBS-varsel fordi den kraftige vinden kan gi vanskelige kjøreforhold i fjellet, fortsetter meteorologen.

- Finværet er forbi

Midt-Norge slipper unna det meste av uværet denne gangen, ifølge meteorologen.

- Midt-Norge ligger nord for lavtrykket som treffer Vestlandet nå, og sør for Kyrre. Her er det ventet byger i kveld, deretter gradvis pålandsvind, byger og kjøligere vær, sier Løvdahl.

På Sør- og Østlandet vil noe av den kraftige vinden også merkes i morgen. Det er ventet noe nedbør og fortsatt litt vind.

- Finværsdagene er nok forbi for denne gang i sør, men det blir sol her og der på Sør- og Østlandet også i morgen. Skymessig blir det ikke så annerledes i dag, sier Løvdahl.

- Mer byger i vest

- Søndag nærmer nytt system seg fra sør og det er vanskelig si hva skjer der. Det kan gi nedbør på Østlandet, men et er fortsatt usikkert. På ettermiddagen kan det komme regn i høyden. Samtidig ventes det fortsatt en del vind i Telemark og Agder, sier han.

Også i morgen vil det komme perioder med kuling og bygeaktivitet langs kysten av Vestlandet, ifølge meteorologen.

– Søndag tar det seg opp på Vestlandet med hensyn nedbør. I Hordaland ventes nedbøren hovedsakelig som sludd og snø, men langs kysten kommer det meste som regn. Midt-Norge ser ut til å slippe unna det veste, sier Løvdahl.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

Friday, March 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments