- Mer brutalt om dette hadde vært toppstyrt av IS

(Dagbladet): Det er flere trekk ved gisselsituasjonen i Sydney som kan tyde på det ikke er en koordinert aksjon fra IS (Den islamske stat), men at det er en soloterorrist – en enkeltstående sympatisør – som står bak, mener forsker Truls Hallberg Tønnessen ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

- Hvis dette hadde vært toppstyrt, ville kanskje flere vært involvert. Da ville vi kanskje ha sett et angrepslag og at det var mer brutalt. Men operasjonsmodusen i dette angrepet tyder så langt på at det er snakk om soloterrorisme, utført enten av en som sympatiserer med IS, eller som som vil bruke dette til å få oppmerksomhet av en eller annen grunn.

Og koplingen til IS virker ganske uklar så langt siden han ikke hadde med seg IS-flagg. Og det virker ikke organisert når gisseltakeren ikke har et IS-flagg, som han har krevd å få inn ett i lokalet, sier Tønnessen til Dagbladet.

- Ut fra de første  bildene som viser deler av flaggene gisseltakeren har hengt opp i vinduene i kafeen i Sydney, kan jeg ikke identifisere flagget til noen bestemt gruppering, sier  FFI-forsker Truls Hallberg Tønnessen.

Den offisielle IS-politikken

Han forsker på en av IS-forløperne – al-Qaida i Irak.

Tidligere har det vært «offisiell» IS-politikk å angripe militære punkter eller statlige institusjoner til vestlige land som har sendt styrker til IS-fiendtlige oppdrag.

-  Som sikkerheten er blitt skjerpet rundt slike mål, vil det ikke være overraskende om IS blinker seg ut sivile mål som i Sydney, sier Tønnessen.

600 soldater

Han peker på at australske statsborgere skal være representert i ledelsen i IS, både operativt og ideologisk. Iallefall har det et tema i den offentlige debatten i Australia.

Og konsekvenser av at den australske regjeringen har gitt klarsignal for å sette inn om lag 600 soldater i kampen mot Den islamske stat har vært et hett tema i debatten.

Ut fra de første  bildene som viser deler av flaggene gisseltakeren har hengt opp i vinduene i kafeen i Sydney, kan ikke FFI-forsker Truls Hallberg Tønnessen identifisere flagget til noen bestemt gruppering.

Han minner om at de to aksjonene i Canada i høst, den ene i parlamentet, var enkeltstående reaksjoner fra IS-sympatisører som ville til Syria for å kjempe, men som ikke kom seg ut.

Frankrike, Canada og Australia


Angrepet i et jødisk museum i Belgia
i høst, hadde samme karakter. Det ble utført av en enkeltstående fransk statsborger.

- Er det andre vestlige land som kan forvente IS-aksjoner ?

- IS-talsmann Adnani oppfordring i september om å «angripe militære punkter eller statlige institusjoner til vestlige land som har sendt styrker til ISD-fiendtlige oppdrag», kan ha utløst disse soloangrepene. Frankrike, Canada og Australia ble navngitt i denne oppfordringen, sier Truls Halllberg Tønnessen.

- Dårlig forberedt

Adam Dolnik, professor ved universitetet i Wollongong en times vei fra Sydney, har vært med på å trene Sydney-politiet på hvordan de skal håndtere gisselsituasjoner.

Han mener gisseltakeren virker dårlig forberedt, og at han trolig opererer på egenhånd.

- Terrorister er vanligvis svært godt forberedt når de tar flere gisler. Å bare ha én gisseltaker virker for svakt. Dette virker som en dårlig forberedt, ensom ulv som ikke er under noens kommando eller med direkte koblinger til noen terrororganisasjon, sier Dolnik til Wall Street Journal.

Han sier gislene som har klart å stikke unna trolig har gjemt seg før gisseltakeren var klar over dem.

Monday, December 15th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments