Mens broren kjemper for Ukrainas frihet, skal Vladimir forsvare beltene sine i kveld

(Dagbladet): I kveld skal Vladimir Klitsjko forsvare sine VM-belter i IBF, WBO og WBA mot australske Alex Leapai i Tyskland.

Tungvektbokseren har vunnet 61 av sine 64 proffkamper før kveldens møte.

Samtidig som lillebror Vladimir fortsatt er en aktiv bokser har storebror Vitalij lagt vekk boksehanskene for å satse på en politisk karriere i Ukraina.

Lang karriere

Vitalij hadde verdensmesterbeltet i WBC, og vunnet 45 av sine 47 proffkamper, da han kunngjorde at han ville satse på politikken.

Han vurderte en stund å stille som presidentkandidat, men i slutten av mars trakk han sitt kandidatur, for å støtte Petro Porosjenko i stedet.

- Man kan ikke sammenligne sport og politikk, sa Vitalij til journalist Eric Campbell i 2012.

- I sport er det lover, regler og du har rettigheter. I politikken, selv om du har lover, så er det ingen regler. Spesielt i politikken i Ukraina, som er litt forskjellig fra resten av verden.

Støtter hverandre

De to brødrene har støttet hverandres karriere. Når den ene har vært i ringen, har den andre stått klar i hjørnet med vann og håndklær.

- Fra et psykologisk ståsted så slåss motstanderen mot oss begge, har Vladimir sagt.

- Når han ser bort i hjørnet ser han to ansikt og fire øyne.

Da Vitalij var skadet ble Vladimir verdensmester, og da Vitalij mistet sin WBO-tittel til Chris Byrd i 2000, tok Vladimir hevn for de to brødrene ved å vinne tittelen fra Byrd senere samme år.

Brødrene ble det første søskenparet som ble verdensmestere samtidig, og har sammen samlet verdensmestertitlene i tungvekt, men har sagt de aldri vil møte hverandre, fordi de vil holde løftet de en gang ga moren.

- Jeg vil ikke engang ha gjort det for én milliard dollar, du kan ikke sette en pris en mors hjerte, har Vladimir uttalt.

Han har også fortalt om hans første reaksjon da storebroren introduserte han for boksing.

- Han slo meg så hardt at jeg så stjerner. Da tenkte jeg at boksing ikke var noe for meg.

Vladimir har siden da hatt en fantastisk karriere, selv om flere eksperter var usikker på ham etter at han tapte på knockout mot både Corrie Sanders og Lamon Brewster i 2002-2003, men han kom seg tilbake i ringen, og har vunnet alle sine kamper etter det, også et returoppgjør mot Brewster.

Hjelp fra mafiaen

«Klitsjkoene. En biografi» er boken den tyske journalisten Leo G. Linders har skrevet om brødrene Vitalij og Vladimir.

I boken skriver han om hvordan de to boksebrødrene tidlig på 90-tallet tjente til livets opphold ved å jobbe som pengeinnkrevere og livvakter for en beryktet mafiaboss i Kiev.

Mafiabossen ble seinere sponsoren deres, sammen med en av landets rikeste oligarker.

Vladimir har flere ganger blitt spurt om den kriminelle kontakten, men har alltid gitt unnvikende svar, samtidig som at han ikke har avvist at han kjenner mafiabossen og oligarken.

I følge boka om brødrene får fortsatt både mafiabossen og oligarken 20 prosent av det Klitsjko-brødrene tjener i bokseringen.

Et bilde fra 1997 skal visstnok vise Vitalij sammen med mafiabossene Viktor Rybalko og Andrej Borovik.

Sistnevnte skal visstnok ha arrangert et møte mellom Vialij og boksepromotoren Don King. Borovik ble skutt og drept i Kiev tre år senere, mens Rybalko døde i 2005.

- En ting kan jeg si for sikkert, de menneske har aldri vært en del av mitt team, sa Vitalij til Kommersant-Ukraine.

- Jeg har blitt kjent med mange sportsfans, inkludert dem. Noen kan sikkert finne et skolebilde av meg, og si at jeg står ved siden av noen som senere ikke har oppført seg bra.

Ryddet opp etter Tsjernobyl

I boken står det også at brødrenes bestefar jobbet som offiser i den hemmelige tjeneste NKVD – senere KGB.

Under krigen skal han ha greid å skjule sin jødiske kone for tyskerne, slik at hun overlevde.

Brødrenes far hadde en topphemmelig jobb som offiser i den sovjetiske hæren, og hjalp til å rydde opp etter Tsjernobyl-ulykken.

Etter å ha blitt utsatt for mye radioaktiv stråling fikk han kreft, og i 2011 døde han.

Tøff bakgrunn

Men i kveld er altså Vladimir tilbake i ringen, og i motsatt hjørne står Alex Leapai. Australieren kjemper om å bli den første australske verdensmesteren i tungvekt, men har også en tøff historie bak seg. Han har vunnet 30 av sine 37 proffkamper.

I Tyskland får han støtte fra sin kone og sine seks barn, og han takker gud for at han har fått en ny sjanse.

Han startet sin idrettskarriere på rugbybanen, men ble utestengt etter at han angrep en dommer.

Han giftet seg med barndomskjæresten Theresa, men da hun var åtte måneder på vei med deres første barn måtte Alex i fengsel i seks måneder etter å ha angrepet en dørvakt.

Han har også slitt med både alkohol- og narkotikaproblemer, men nå vil han vinne kampen mot Vladimir for barnas skyld.

- Jeg har vært i fengsel, tatt narkotika, drukket alkohol men likevel vært i stand til å komme meg vekk fra alt det der og gå den rette veier, sier 34-åringen til 3.news.

- Det er så viktig for meg å vinne denne kampen bare for barna. Jeg har hatt en ganske dårlig fortid og den store herre, den himmelske far, har gitt meg en ny sjanse, og jeg vil bare bevise at dette er noe vi kan gjøre.

Kampen mellom Vladimir Klitsjko og Alex Leapai kan du se på Viasat sport og viaplay fra klokken 22.30. 

Saturday, April 26th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments