Mener sikkerheten rundt drapssiktet 15-åring var god nok

(Dagbladet): – Det som ikke skal kunne skje har allikevel skjedd, skriver faglig leder Dag Skådinn ved Behandlingssenteret Små Enheter (BSE) i en pressemelding onsdag kveld.

- En betrodd medarbeider i Behandlingssenteret Små Enheter har omkommet i sitt arbeid med å gi omsorg, støtte og tilsyn til en ung pike som er i behandling for sine psykiatriske livsproblemer. Vår medarbeider omkom da hun ble angrepet av vår klient, skriver Skådinn.

- En tragedie er et faktum for en strålende kvinnes og medarbeiders familie, hennes mann, mor, far og søsken. En tragedie er et faktum for den unge piken som forvoldte vår medarbeiders død og en tragedie for pikens mor, far og søsken.

Forferdelig dag

Han betegner gårsdagen som en forferdelig dag for både klienter og kollegaer.

- Alle som sitter igjen, både voksne og barn, er sterkt berørt. En rekke spørsmål melder seg, spørsmål som vil bli stående ubesvarte inntil videre. En vanskelig dag er det også for alle andre som jobber med omsorgs- og behandlingsoppgaver på barnevernskontorer og institusjoner i barnevernet over hele landet. Barne- og ungdomspsykiatri og politi er naturlig nok også berørt av hendelsen, skriver Skådinn.

- Hva som faktisk skjedde i minuttene forut for den tragiske hendelsen vil vi forhåpentligvis få innsikt i gjennom den etterforskningen som Asker og Bærum politikammer nå gjennomfører, påpeker Skådinn.

- Den siktede piken har vært beboer på vår institusjon i et år. Hun har bodd hos oss for nødvendig hjelp, trygghet og omsorg. Hun har mottatt et behandlingsopplegg som har vært tilpasset hennes alder, livsproblematikk og utvikling.

- Godt ivaretatt

Skådinn skriver at jenta har vært særskilt godt ivaretatt gjennom et sikkerhetssystem som har vært gjennomgått av barnevernsetat, kommunalt barnevern, politi, fylkesmann og psykiatri.

- Det har vært en omforent enighet i at våre omsorgs- og sikkerhetsoppgaver var tilstrekkelige. Sikkerheten har vært maksimalt tilpasset og tilrettelagt pikens tidligere liv, nåværende livsproblem, sykehistorikk, alder og utvikling. Sikkerhetsopplegget har også vært tilpasset det faktum at piken har rettigheter i henhold til lovverk for barn på barnevernsinstitusjon. Vi opplever at alle berørte deler av behandlingsapparatet har stått sammen om vår felles oppgave.

Skådinn skriver at det har skjedd en rystende hendelse for en rekke mennesker – som alle vil være preget av i mange år fremover.

- Våre innerste tanker og vår medlidenhet går til dem som er mest rammet. To familier vil aldri mer få oppfylt sine fremtidsdrømmer og planer. Vi kan ikke annet enn å fornemme deres dype sorg og savn.

Kritikk

Sikkerheten for barnevernsansatte har vært tema etter at 30-årige Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept ved BSE natt til i går.

Fylkesleder Ingunn Strand Johansen i Fellesorganisasjonen (FO) i Akershusmener saken aktualiserer et problem: manglende sikkerhet for ansatte i barnevernet.

Den drapssiktede jentas (15) forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, sa til Dagbladet i går at hun går ut ifra at politiet også vil etterforske om jenta og hennes historikk samsvarte med det tilbudet hun fikk i dag, og fylkeslege Petter Schou sier til NRK at det kan bli aktuelt å vurdere om sikkerheten ved institusjonen var godt nok ivaretatt.

Store penger

BSE har vært nevnt som et eksempel på hvordan privat barnevernsdrift genererer store inntekter.

Bedriften eies av Knut Oscar Nordby (54) fra Frogn, som i fjor hadde en inntekt på over 21 millioner kroner. BSE har avdelinger i Oslo, Asker, Hobøl, Moss, Vestby og Oppegård, og har gjennom åra kastet godt av seg. Regnskapet for i fjor viser inntekter på 56,6 millioner og et årsresultat på 6,9 millioner etter skatt.

BSE oppgir å tilby «individuelle tilbud for unge med behov for heldøgns-, omsorgs- og psykiatrisk oppfølging i små boenheter». Beboerne å være av begge kjønn og av ulik etnisk bakgrunn, og fra 12 til 20 år.

Wednesday, October 29th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments