Maskerte opprørere erklærer ukrainske Donetsk som «uavhengig republikk»

(Dagbladet): Russiskvennlige opprørere har tatt over regionale parlamentsbyggningene i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina. Har stormet et regjeringsbyggen i den østlige byen Donetsk i Ukraina, melder The Guardian.

De har «erklært» opprettelsen av en suveren stat, «Folkerepublikken Donetsk».

Kunngjøringen, som ble publisert på YouTube, ble lest opp av en talsperson for demonstrantene på utsiden av et regjeringsbygg.

- Med et formål om å opprette en legitim, suveren stat, så erklærer jeg opprettelsen av «Folkerepublikken Donetsk», sier talspersonen i videoen og mottar jubel fra forsamlingen.

Drept

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at de selverklærte lederne av Donetsk har lovet å avholde en folkeavstemning om uavhengighet seinest 11. mai.

Presidenvalget i Ukraina skal etter planen avholdes 25. mai. Ukrainas fungerende president, Oleksandr Turtsjynov, sier denne handlingen og de russiskvennlige demonstrasjonene i to andre byer er et bevis på «steg to» av Russlands inntog i Ukraina.

På søndag ble ukrainsk marineoffiser skutt og drept av en russisk soldat i den østlige delen av Krim. Dette er et av de få dødsfallene som har blitt rapportert siden Russland tok kontroll over Krim-halvøya i mars, og ble bekreftet av Ukrainas forsvarsminister.

Skaffet seg våpen

Prorussiske demonstranter okkuperte søndag offentlige bygninger i byene Donetsk, Luhansk og Kharkiv i den østlige delen av Ukraina.

Mandag var demonstrantene kastet ut av bygningen i Kharkiv, ifølge den ukrainske innenriksministeren Arsen Avakov.

Men de som har tatt kontroll over sikkerhetstjenestenes hovedkvarter i Luhansk, skal ha skaffet seg våpen.

- Ukjente personer som er i bygningen, har brutt seg inn i våpenrommet der og tatt våpen, het det i en uttalelse fra politiet i Luhansk mandag morgen. Politiet opplyste også at de har stengt alle veiene inn til byen.

Monday, April 7th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments