Märtha Louise avlyser turen til Sotsji

(Dagbladet): Uroen mellom Russland og Ukraina fører til at både prinsesse Märtha Louise og helseminister Bent Høie (H) avlyser sine planlagte turer til Sotsji under Paralympics, som starter fredag.

Det fortalte utenriksminister Børge Brende under sin pressekonferanse i ettermiddag.

- Russland har begått helt klare brudd på folkeretten gjennom sin opptreden i Ukraina. Den militære opptredenen vi har sett de siste dagene, er helt uakseptabel, og det er ikke naturlig for Norge være representert med et regjeringsmedlem i en slik situasjon, sier Brende til Dagbladet.

Ingen fra regjeringen

Märtha Louise er beskytter for flere organisasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Blant annet er hun Ridderrennets kongelige beskytter – hvor hun var på plass seinest i april.

Hun er beskytter for flere organsiasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne og aktiv i arbeidet for funksjonshemmede barn og unge.

Han fortalte at regjeringen ikke vil reise til Paralympics eller være representert der på regjeringsnivå.

- Etter råd fra regjeringen er det i dag besluttet at prinsesse Märtha Louise ikke vil representere Norge under Paralympics i Sotsji, skriver kongehuset.no på sine sider.

Bent Høie var til stede under Sotsji-OL i februar, men har nå valgt å avlyse sin planlagte retur til OL-byen.

- Jeg forholder meg til den beslutningen som regjeringen har tatt. Dette er en markering av at vi ikke lar oss representere i en situasjon der vertslandet bryter folkeretten, sier helseministeren til Dagbladet.

– Det er ikke av sikkerhetsmessige grunner, understreker Høie.

Victoria avlyser

Meldingen kommer timer etter at det ble kjent at kronprinsesse Victoria av Sverige også avlyser sin tur til Paralympics, grunnet den spente situasjonen på Krim-halvøya. Det samme gjør den svenske kultur- og idrettsministeren Lena Adelsohn Liljeroth.

- Kronprinsessen kommer ikke til å reise på grunn av hendelsesutviklingen, sier Ulrika Näsholm ved det svenske hoffets presseavdeling, skriver Expressen.

Også flere andre kongelige og europeiske regjeringsmedlemmer avlyser turene sine.

Ifølge BBC vil ikke den britiske regjeringen at britiske ministre er til stede i Sotsji under Paralympics. Heller ikke prins Edward, som er offisiell beskytter for den britiske Paralympics-troppen, reiser til Russland.

Heller ikke prinsesse Margriet av Nederland, eller den nederlanske idrettsministeren, Edith Schippers, kommer til å reise til Paralympics, som starter fredag, melder NRC.nl.

Vurderer situasjonen

Situasjonen i Ukraina har ført til at også Norges Idrettsforbund kan komme til å vurdere å holde utøvere hjemme, eller hente hjem utøvere om trusselsituasjonen endrer seg.

- Vi har ikke tenkt å ta noen sjanser, så samt vi får en melding om at det er en endring av trusselbildet i Sotsji, så skal vi ta raske avgjørelser på det, understreket idrettspresident Børre Rognlien overfor Dagbladet i går.

Han fortalte at de har en dag-til-dag-vurdering av situasjonen, i samarbeid med UD og PST.

Tuesday, March 4th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments