- Mange hater Hamas, men nå må vi likevel vise dem støtte

BETLEHEM (Dagbladet): De siste ukene har unge og gamle over hele Vestbredden trukket til gatene for å vise sin støtte til de som kjemper i Gaza. Mange har ytret sin frustrasjon over det de anser som president Mahmood Abbas manglende handlekraft.

- Folk vil høre Abu Mazen si Israel må svi, Israel må betale slik som Hamas sier, forklarer Mohammed Al-Masri som er leder for Fatah i Betlehem.

Han mener Israel bevisst prøver å skape splid mellom de to partiene som inngikk en samarbeidsregjering tidligere i år, og tror Hamas får økt støtte blant befolkningen fordi de viser mer konkret motstand mot okkupasjonen.

- Men vi kan ikke gjøre som Gaza og la befolkningen betale prisen for den kampen vi kjemper, sier Al-Masri.

Folket samles

Nord i Betlehem, i det som en gang var veien fra Hebron til Jerusalem – men som nå er avstengt av en åtte meter høy separasjonsmur – er gatene fulle av folk. Små menneskekropper som ikke har nådd puberteten ennå. Hodet tildekket av en t-skjorte eller et palestinaskjerf og med spretterter i hånden. Godt voksne menn med furer i ansiktet, årvåkne øyne og stein gjemt bak ryggen. Isha, den siste av dagens fem bønner er nettopp ferdig.

- Vi viser at vi støtter Gaza, forteller to kullsvarte øyne som titter ut gjennom et glippe i det blå tøystykket.

Slår ned

Men den siste uken har palestinske politibiler dukket opp blant folkemengden. De prøver å hindre demonstrasjonene på ordre fra myndighetene. Fredag kveld ble de møtt med stein fra en frustrert befolkning.  

- Vi kan ikke sende barna i front og stenge oss inne på kontorene våre. Derfor har vi bedt politiet om å stenge demonstrasjonene hver dag vi ikke er der, forklarer Al-Masri.

Fredag måtte han og flere partikolleger gå i mellom den opprørte folkemassen og det palestinske politiet.

- Vi har fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder å vinne folket, innrømmer Al-Masri som klarte å hindre videre sammenstøt mellom palestinerne den kvelden.

Vanskelig samarbeid

Hamas dannet regjering etter at de vant valget i Palestina i 2006, med mer enn halvparten av mandatene i nasjonalforsamlingen. Denne ble kort tid etter avsatt av Fatah-president Mahmood Abbas og siden 2007 har Palestina derfor vært politisk delt mellom Hamas-kontrollerte Gaza og Fatah-kontrollerte Vestbredden.

I april ble de to partiene enige om å inngå en samarbeidsregjering. Et samarbeid som fikk Israel til å bryte de pågående fredssamtalene fordi de anser Hamas som en terroristorganisasjon og fordi Hamas – i motsetning til Fatah – har nektet å anerkjenne Israels eksistens. EU, FN, Kina og USA ønsket samarbeidet velkommen.

- Jeg ble overrasket over avtalen selv, sier Fatah-lederen og understreker hvor mye hat og anklager det har vært mellom de to partiene opp igjennom tidene.

- Det ble ikke noe mindre anspent etter avtalen, forteller han.

Føler seg tvunget

Khader (29) er en av mange kristne i Betlehem, og er enig med Al-Masri på enkelte punkter.

- Jeg hater Abu Mazen, men nå har han rett, forteller Khader.

Han mener spenningen på Vestbredden bør dempes slik at folk kan fortsette å planlegge fremtiden sin. Samtidig fortsår han den støtten Hamas får blant befolkningen.

- Mange hater Hamas, men nå må vi likevel vise dem støtte fordi de leder an i kampen mot Israel. Jeg snakker som en palestiner, ikke som kristen, forteller han.

Vinner ungdommen

På taket i Aida flyktningleir i Betlehem ruller de groteske bildene av lemlestede barn fra Gaza over TV-skjermen. Nyheten om at Israel går inn i Gaza med bakkestyrker har nettopp blitt sluppet.

- Det er dette vi vil. Nå får frihetskjemperne i Gaza overtaket, sier Mustafa (26) som selv er Fatah-medlem.

Han forklarer at de som kjemper for Gaza kjenner området mye bedre enn de israelske soldatene, samtidig som de har flerfoldige tuneller hvor de kan gjemme seg.

- Hamas vinner denne kampen fordi de ikke har noe å tape. De har krigere som er villige til å dø for saken, sier Mahmood (26) og forteller at ingen støtter Hamas slik som hans far. Han mener at hvis Hamas hadde takket ja til et våpenhvile, ville alle i Gaza død forgjeves.

Frykter Hamas-seier

For Al-Masri er en seier til Hamas på Gaza ikke forbundet med noe positivt.

- Jeg er redd for at hvis Israel taper på Gaza så vil de styrkes på Vestbredden. Israel vil ta mer land og vi får flere bosetninger slik vi har sett av de tidligere Gaza-krigene, forteller han.

Siden Israels operasjon «Protective Edge» i Gaza startet har 425 palestinere blitt drept, ifølge den palestinske redningstjenesten. 112 av disse er barn. Totalt 18 israelske soldater er drept.

Sunday, July 20th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments