Lottomillionær ble nektet gjeldshjelp: Han er dømt til å være gjeldsslave resten av livet

(Dagbladet): 44-åringen søkte frivillig gjeldsordning hos namsmannen i Oslo i 2012. Søknaden endte i rettsapparatet, der han tapte i tingretten i februar 2013. Mannen tapte senere også ankesakene i lagmannsretten og Høyesterett, ifølge dinepenger.no.

- Dommen betyr at mannen nå er dømt til gjeldsslave resten av livet. Hadde han fått en ordning kunne han ha kommet tilbake til samfunnet, sier mannens advokat, Vidar Sinding til Dagbladet.

Det hører med til saken at mannen på eget initiativ søkte om frivillig gjeldsordning, uten at retten tok hensyn til dette. I Lagretten var det for øvrig dissens. Rettens formann støttet mannens ønske.

- Det er etter min mening den beste dommen. Rettens formann så det fornuftige i å forsøke å få til en ordning som kunne gjøre min klient i stand til å yte et bidrag til samfunnet, og som kunne sikre at erstatningskravet ville bli betalt, forklarer Vidar Sinding.

Økonomisk veiledning

Advokaten er svært skuffet over dommen, men erkjenner at dommerne trolig har truffet godt når det gjelder folks oppfatning av saken gjennom å karakterisere en gjeldsordning som støtende overfor andre som skylder penger.

- Da din klient vant denne store pengesummen, fikk han tilbud om økonomisk veiledning av Norsk Tipping?

- Det vet jeg ikke, men antar det. Han har åpenbart ikke benyttet seg av tilbudet, sier Sinding.

Mannen sliter med helse- og rusavhengighetsproblemer. Noe Sinding forteller trolig vil forverre seg nå som han ikke får anledning til komme på fote. Mannen er i dag innlagt på helseinstitusjon, men bor ellers på en liten hybel.

Dømt

44-åringens pengeproblemer tok til da han i 2005 ble dømt til ett år og tre måneders fengsel og to millioner kroner i erstatning, for grovt bedrageri mot DNB. Fengselsstraffen er sonet. Men pengene har han opprinnelig ikke hatt anledning til å betale tilbake, selv om han arbeidet til og fra fram til

Lottogevinsten på seks millioner kroner i 2010 kunne ha ryddet opp i dette, men mannen valgte andre løsninger. Advokat Sinding avviser imidlertid at pengene er rotet bort.

- Det som vi har klart å dokumentere er at han ikke har drevet uforsvarlig bruk av det meste av pengene, slik man skulle tro. Dette er heller ikke avvist av retten, forteller Sinding.

Pengene

På spørsmålet om hvordan han har klart å akkumulere gjeld opp til 3,7 millioner kroner, etter å ha fått og brukt opp 6 millioner i løpet av relativt kort tid, svarer Sinding.

- Det meste er  forbindelse med erstatningskravet fra dommen i 2005. I tillegg er det kredittgjeld og andre ting. Men får han ikke hjelp, så vil dette raskt nå astronomiske høyder og han vil aldri kunne klare å betale noe tilbake, forklarer advokaten.

Advokaten tror at mannen om fem års tid vil bli innvilget gjeldssaneringsordning, men da vil det trolig være for sent.

- Han vil være 50 år og trolig ikke ha noe god helse. Dermed blir han uføretrygdet. Da vil ingen få pengene sine, sier Vidar Sinding.

Økonomisk veiledning

Friday, February 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments