LIVE: «Russland har manipulert. De har tåkelagt. De har rett fram løyet»

NEW YORK (Dagbladet): Alarmen har gått etter meldinger om at Russland har sendt hundrevis av soldater til Øst-Ukraina. FNs sikkerhetsråd sitter i møte i ettermiddag lokal tid i verdensorganisasjonens hovedkvarter i New York for å diskutere krisa i Ukraina.

Nato offentligjorde i dag nye satelittbilder som de mener viser russiske kampstyrker i militæroperasjoner inne på ukrainsk territorium. Bildene, som skal være tatt seint i august, viser en artillerienhet som beveger seg i en konvoi gjennom den ukrainske landsbygda, ifølge Nato.

Det skal være det østlige Nato-landet Litauen som ba om møtet.

- Vi fordømmer Russlands brudd på Ukrainas suverenitet. For lenge har overtrampene foregått et steg av gangen, sier Litauens FN-ambassadør ved starten til møtet.

- Russland har manipulert. De har tåkelagt. De har rett fram løyet. Russlands president Vladimir Putin vil ikke en gang anerkjenne det vi alle nå vet, at Russland har støttet separatistene med våpen og nå deltar i kampene. Spørsmålet er hva vi kan gjøre for å få Russland til å lytte. Kostnaden ved ikke å handle, vil være uakseptable, sier USAs FN-ambassadør Samantha Powers under møtet.

- Situasjonen er allerede farlig og uforutsigbar, sier Chiles FN-ambassadør.

- Det er nå overveldende bevis for at russiske styrker og våpen er inne i Ukraina. Det er et soleklart brudd på Ukrainas suverenitet, sier Australias representant i Sikkerhetsrådet.

- Russiske styrker i Ukraina

Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko hevder at russiske styrker har rykket inn i Sør- og Øst-Ukraina, og at de har tatt kontroll over flere byer og landsbyer.

- Russiske styrker har nå blitt satt inn i Ukraina, sier han i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge CNN har mer enn 1000 tungt bevæpnede russiske soldater rykket inn i Ukraina. BBC skriver at en pro-russiske opprørsleder i det østlige Ukraina i dag har uttalt at mellom 3000 og 4000 russere deltar i kamper.

En rekke vestlige statsledere har i dag reagert kraftig på det de oppfatter som en russisk invasjon av et europeisk land. Russland benekter imidlertid fortsatt at de er involvert i noen militær aktivitet i Øst-Ukraina.

Saken oppdateres.

Thursday, August 28th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments