Ligger an til å tape om formuesskatten

(Dagbladet):Det ble sent i ettermiddag avklart at forhandlingene mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene fortsetter klokka 18 i kveld, etter at det ei stund var uvisst om budsjettforhandlingene måtte utsettes. Bakgrunnen er særlig Kristelig folkepartis problemer med å finne kompromisser med regjeringspartiene om viktige punkter i statsbudsjettet.

- Jeg var bekymret i går, og den bekymringen har jeg fortsatt. Jeg hadde trodd at vi skulle komme nærmere hverandre i løpet av dagen, sa KrFs partileder Knut Arild Hareide ifølge NTB etter at partiet hadde hatt et internt gruppemøte i ettermiddag for å diskutere partiets posisjon i de videre forhandlingene.

- Det er ikke slik at vi skal ha penger og penger og penger. Det vi ønsker er en innretning som vi mener er riktig, og det kan vi også anvise hvordan vi kan få til, sa Kristelig folkepartis finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, da han i ettermiddag var tilbake på Stortinget etter et hasteinnkalt gruppemøte for KrF på partikontoret.

Gårsdagens budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene Høyre og Frp, og støttepartiene Venstre og KrF, endte ikke slik partileder Knut Arild Hareide hadde tenkt seg.

Da partene forlot statsrådssalen på Stortinget i 22.30-tida i går, strøk Hareide forbi den ventende pressekorpset og nektet å la seg intervjue.

- Vi har fått noe å tenke på, formidlet han kort tid seinere via en kommunikasjonsrådgiver.

I dag var det ventet at partene skulle møtes igjen klokka 12. Det skjedde ikke. Halvannen time seinere møttes altså KrF-gruppa.

Etterpå sa Hareide dette:
- Jeg var bekymret i går, og den bekymringen har jeg fortsatt. Jeg hadde trodd at vi skulle komme nærmere hverandre i løpet av dagen, sa han ifølge NTB.

Formuesskatt til besvær

Syversen gjorde det også klart at det kan ta tid å komme fram til en innretning på budsjettet som KrF kan godta.

Han ville ikke kommentere enkeltsaker i budsjettforhandlingene, men innretningen med lettelser i formuesskatten for de aller rikeste kombinert med kutt i sosiale stønader til enslige forsørgere er noe av det aller vanskeligste å svelge for KrF.

En kilde opplyser til Dagbladet at KrF sliter med inndekningen for sine budsjettkrav. Regjeringspartienes budsjettforslag går inn for solide kutt i formuesskatten. Høyre/Frp-regjeringen har foreslått å kutte formuesskattesatsen fra 1 til 0,75 prosent, mens bunnfradraget økes fra 1 til 1,2 millioner kroner.

Venstre er villig til å møte Høyre og Frp et stykke på veien, mens KrF ikke ønsker kutt. Og det er nettopp i en uendret formuesskatt at KrF sikrer inndekning for sine krav, etter det Dagbladet forstår. Regjeringspartiene står imidlertid steilt på sine kuttplaner

For KrFs del er ønsket å fjerne formuesskatten på såkalt arbeidende kapital. Hareide har flere ganger, og sist på KrFs landsstyremøte i starten av september, anbefalt regjeringen å vente med store skatteletter.

Han har også vist til at Scheel-utvalget, som skal gjennomgå det norske skattesystemet, kommer med sin rapport i desember.

- Vil ikke overdramatisere

- Syversen, hvor lang tid kan det ta å nå fram til en enighet?

- Det er vanskelig å si. I ethvert forhandlingsløp, om man kommer over en snublestein, kan det gå fortere, og hvis ikke kan det gå tilsvarende sakte.

- Hvor mange slike snublesteiner er det?

- Det er alltid noen hindere i en forhandlingsprosess. Jeg vil ikke overdramatisere, men vi har nok grunn til å si at vi fortsatt trenger å gå et stykke videre, sa Syversen.

Thursday, November 13th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments