- Låste seg til målene og ødela med nesten øyeblikkelig dødelighet

(Dagbladet): Den amerikanske marinen melder at deres første operative laserkanon nå er ferdigtestet og kampklar om bord i basefartøyet USS «Ponce».

Dermed er en ny teknologisk epoke innført i moderne krigføring. Så vidt vi vet, er dette den første laserkanonen som er klarert til konvensjonell bruk. Kapteinen om bord USS «Ponce» har fått grønt lys til å ta laserkanonen i bruk for å forsvare skipet.

- Kapteinen på skipet har alle de nødvendige fullmaktene han trenger til å forsvare skipet med lasersystemet om en trussel nærmer seg, sier viseadmiral Matthew L. Klunder ifølge United States Naval Institute News (USNI News).

Klunder leder kontoret for marineforskning (ONR), og forteller at systemet er en del av et 300 millioner kroners utviklingsprosjekt for å teste levedyktigheten til energivåpen i operative omgivelser.

I Persiabukta

Systemet om bord i skipet, som har fått navnet «LaWS» (Laser Weapon System), har vært under uttesting i Persiabukta siden september. Felttestene har vært så vellykket at systemet i dag ble erklært klar til strid.

- Laservåpen er kraftige, billige, og vil spille en vital rolle i framtidas sjøkrigsoperasjoner. Vi kjørte akkurat dette våpenet, en prototyp, gjennom noen ekstreme tøffe runder, og den låste seg til målene og ødela dem med nesten øyeblikkelig dødelighet, sier Klunder til CNN.

Kanonen er foreløpig ment å bli brukt som et nærforsvarsvåpen mot innkommende droner, helikoptre, fly, kryssermissiler, og båter. I videoen over, laget av den amerikanske marinen, ser man laseren treffe droner og småbåter. Men i motsetning til sci-fi-filmene, er strålen usynlig for det blotte øyet.

En dollar skuddet

Genèvekonvensjonen hindrer foreløpig bruken av slike våpen direkte mot mennesker, men ifølge den amerikanske marinen, er det fritt fram å fyre av laseren mot fly, helikoptre, andre fartøy og bemannede våpensystemer.

Fordelene med laserkanonen – fra brukerens perspektiv – er mange. Den er tryggere fordi den verken inneholder eksplosiver eller krutt, har nær sagt ubegrenset skuddkapasitet, og den er svært billig å avfyre.

- For mindre en dollar per skudd, er det ingen tvil om hvilken verdi LaWS gir oss. Dette vil forvalte ressursene slik at våre marinefolk aldri trenger å kjempe rettferdig, sier Klunder med henvisning til hvor overlegent systeme vil gjøre amerikanske skip.

I løpet av neste år vil USA begynne innfasingen av systemet på den øvrige flåten.

Liknende laserkanoner utvikles også for den amerikanske hæren, men disse er fremdeles på teststadiet, og er først planlagt innført i avdelingene rundt 2016 – 2017.

Thursday, December 11th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments