- Langs våre grenser er det veldig store utfordringer

NEWPORT (Dagbladet): Jens Stoltenberg er kommet til Wales, men skal først i morgen formiddag presenteres for toppmøtet som Natos nye generalsekretær.

Statsminister Erna Solberg (H) sier oppdraget han overtar etter Anders Fogh Rasmussen, blir krevende.

Felles trussel

- Det er et vanskelig oppdrag. Nato er samlet, til tross for små bevegelser rundt plattformen. Nato er nå mer samlet enn på lenge fordi man ser en felles trussel. Langs våre grenser er det veldig store utfordringer.

Og det oppdraget som kommer ut av toppmøtet dreier seg om å trykke på slik at medlemslandene prioriterer reformer, og bruker penger på «smart defence». Det vil nok bli en tøff jobb.

Jens bedre på dialog

- Er Stoltenberg bedre egnet til å oppnå dialog med Russland enn forgjengeren?

- Det tror jeg nok fordi han har hatt mer kontakt med det russiske lederskapet enn andre. Samtidig er det mye av dialogen som i dag foregår gjennom EU og andre land. Men det kan hende at Nato får en annen rolle framover.

- Det vil komme en sterk fordømmelse fra Natos toppmøte mot Russlands framferd i Ukraina. Samtidig er det behov for dialog med Russland, hvem ivaretar den?

Aggressivt Russland

- Det er behov for dialog, men den skjer i dag først og fremst gjennom EU og andre land. Samtidig er det viktig å huske at det ikke er Nato som ser Russland som en fiende, men det er åpenbart at Russland aldri har gått bort fiendebildet rundt Nato.

- Russland er i dag et land som er aggressivt, har en nasjonalistisk holdning, og er uforutsigbare i det de gjør. Så får vi håpe vi får russerne tilbake til å tenke annerledes om internasjonalt samarbeid, sier Solberg.

Friday, September 5th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments